skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby zrobić spaghetti z sosem serowym, potrzebujesz: masła, jajka (żółtka), mleka, twardego sera, mąki, soli, pieprzu, śmietany i spaghetti.
Krok 2:

Roztop masło na patelni.
Krok 3:

Dodaj mąkę i natychmiast dokładnie wymieszaj, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Możesz dodać mąkę w częściach i mieszać równolegle. Wtedy ryzyko grudek zostanie zminimalizowane.
Krok 4:

Wlej mleko na patelnię kawałek po kawałku. Sól i pieprz sos do smaku. Gotuj przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć.
Krok 5:

W rondlu zagotuj wodę do spaghetti. Gotuj makaron do miękkości, zgodnie z instrukcją. Sól na końcu. Do tego przepisu gotowałem spaghetti przez sześć minut po ponownym zagotowaniu wody. Oznacza to, że dwie minuty mniej niż czas wskazany na opakowaniu. Jeśli zrobisz to poprawnie, makaron będzie gotowy w tym samym czasie, co SOS.
Krok 6:

Oddziel żółtko od białka. Białko nie będzie potrzebne. Lekko ubij żółtko widelcem. Następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj mieszaninę.
Krok 7:

Dodaj śmietanę z żółtkiem na patelnię. Wymieszać.
Krok 8:

Zetrzyj ser na drobnej tarce i wlej na patelnię. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
Krok 9:

Spaghetti wrzucić do durszlaka i przenieść na patelnię. Wymieszaj z sosem. Podawaj natychmiast.
nie przygotowywałem makaronu do takiego sosu, ponieważ mieszając go z gorącym sosem, przez jakiś czas był poddawany obróbce cieplnej. Dlatego nawet jeśli ugotujesz spaghetti al dente, istnieje ryzyko, że przejdą (rozgotują się) już będąc w sosie.
danie jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne. I na pewno kaloryczne! Dlatego ten przepis nie jest odpowiedni dla osób na diecie.
smak sosu jest serowy, wyraźny. Tutaj z pewnością wszystko będzie zależeć od smaku samego sera. Jeśli wybierzesz ostry twardy ser, sos będzie bogatszy. A jeśli użyjesz młodego serka śmietankowego, SOS okaże się delikatniejszy.
użyłem tilsitera, ale tutaj jest kwestia gustu.
więc idź do eksperymentów!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g




