spaghetti z twardym serem i śmietaną

ulubiony makaron w bogatym sosie serowo-śmietanowym. Spaghetti z pożywnym i naprawdę bogatym w smak (i kalorie) kremowym sosem serowym. Smak potrawy jest aksamitny i delikatny. Na pewno nie dodałbym mięsa do takiego dania. Tylko lekka sałatka i szklanka białego wytrawnego.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 44 % 8 g
107 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić spaghetti z sosem serowym, potrzebujesz: masła, jajka (żółtka), mleka, twardego sera, mąki, soli, pieprzu, śmietany i spaghetti.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i natychmiast dokładnie wymieszaj, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Możesz dodać mąkę w częściach i mieszać równolegle. Wtedy ryzyko grudek zostanie zminimalizowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko na patelnię kawałek po kawałku. Sól i pieprz sos do smaku. Gotuj przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu zagotuj wodę do spaghetti. Gotuj makaron do miękkości, zgodnie z instrukcją. Sól na końcu. Do tego przepisu gotowałem spaghetti przez sześć minut po ponownym zagotowaniu wody. Oznacza to, że dwie minuty mniej niż czas wskazany na opakowaniu. Jeśli zrobisz to poprawnie, makaron będzie gotowy w tym samym czasie, co SOS.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddziel żółtko od białka. Białko nie będzie potrzebne. Lekko ubij żółtko widelcem. Następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę z żółtkiem na patelnię. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i wlej na patelnię. Mieszaj, aż ser się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spaghetti wrzucić do durszlaka i przenieść na patelnię. Wymieszaj z sosem. Podawaj natychmiast.

nie przygotowywałem makaronu do takiego sosu, ponieważ mieszając go z gorącym sosem, przez jakiś czas był poddawany obróbce cieplnej. Dlatego nawet jeśli ugotujesz spaghetti al dente, istnieje ryzyko, że przejdą (rozgotują się) już będąc w sosie.
danie jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne. I na pewno kaloryczne! Dlatego ten przepis nie jest odpowiedni dla osób na diecie.
smak sosu jest serowy, wyraźny. Tutaj z pewnością wszystko będzie zależeć od smaku samego sera. Jeśli wybierzesz ostry twardy ser, sos będzie bogatszy. A jeśli użyjesz młodego serka śmietankowego, SOS okaże się delikatniejszy.
użyłem tilsitera, ale tutaj jest kwestia gustu.
więc idź do eksperymentów!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy