Zupa wegetariańska z pomidorami, bulgurem i miętą

pachnąca, jasna i pyszna zupa urozmaica dietę wegetarian! Zaletą zupy jest to, że jest dość szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Taką zupę może przygotować nawet początkująca gospodyni domowa. Świetne danie dla tych, którzy poszczą lub chcą zmniejszyć kalorie.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 62 % 26 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania Tureckiej zupy bulgur. Czerwona soczewica i bulugur są myte (chociaż spotkałem się z informacją, że bulugur nie musi być myty, ale zaryzykowałem), cebula jest obrana, ona i pomidory są myte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory obieramy (łatwo to zrobić, jeśli trzymamy je we wrzącej wodzie przez kilka minut), kroimy w drobną kostkę lub siekamy w blenderze, cebulę kroimy równie drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym przez kilka minut. Dodaj pomidory lub koncentrat pomidorowy do cebuli, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne dwie minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimną wodę lub bulion warzywny do rondla. Rozprowadzamy tam soczewicę i doprowadzamy do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj bulgur do garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie suszona papryka i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na umiarkowanym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę z pomidorami do garnka z zupą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj miętę do zupy i sól do smaku. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu, aż soczewica i bulgur będą miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotową zupę świeżymi ziołami — na przykład kolendrą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy