skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania Tureckiej zupy bulgur. Czerwona soczewica i bulugur są myte (chociaż spotkałem się z informacją, że bulugur nie musi być myty, ale zaryzykowałem), cebula jest obrana, ona i pomidory są myte.
Krok 2:
Pomidory obieramy (łatwo to zrobić, jeśli trzymamy je we wrzącej wodzie przez kilka minut), kroimy w drobną kostkę lub siekamy w blenderze, cebulę kroimy równie drobno.
Krok 3:
Smażyć cebulę na oleju roślinnym przez kilka minut. Dodaj pomidory lub koncentrat pomidorowy do cebuli, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne dwie minuty.
Krok 4:
Wlej zimną wodę lub bulion warzywny do rondla. Rozprowadzamy tam soczewicę i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5:
Dodaj bulgur do garnka.
Krok 6:
Następnie suszona papryka i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na umiarkowanym ogniu.
Krok 7:
Dodaj cebulę z pomidorami do garnka z zupą.
Krok 8:
Następnie dodaj miętę do zupy i sól do smaku. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu, aż soczewica i bulgur będą miękkie.
Krok 9:
Posyp gotową zupę świeżymi ziołami — na przykład kolendrą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g