skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Ciasteczka z uszami powinny być wykonane z ciasta francuskiego, zakupione lub domowe. Mam je z makiem, możesz wziąć inne. W przepisie na to ciasto Napoleon bez pieczenia jedyne, co robimy, to krem. Ciasteczka powinny wystarczyć na ciasta i posypać.
Krok 2:
Nad głębokim pojemnikiem rozbij trzy jajka.
Krok 3:
Wlej połowę mleka i lekko ubij trzepaczką.
Krok 4:
Wlej drugą część mleka do rondla i umieść na kuchence. Jeśli to możliwe, umieść rozdzielacz płomienia pod patelnią.
Krok 5:
Dodaj cukier do mieszanki jajecznej.
Krok 6:
Dodaj wanilinę lub cukier waniliowy.
Krok 7:
Ubij masę jajeczną mikserem, aż cukier się rozpuści.
Krok 8:
Dodaj mąkę, delikatnie mieszając ją z jajkami. Upewnij się, że mąka nie jest rozpylana przez mikser we wszystkich kierunkach. Najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 9:
Powinna uzyskać płynną, jednorodną masę, w której w żadnym wypadku nie powinno być żadnych grudek!
Krok 10:
Mleko na kuchence w międzyczasie się gotuje.
Krok 11:
W cienkim strumieniu wlej mieszankę jajeczno-mleczną do mleka, ciągle mieszając.
Krok 12:
Gotuj krem przez 4-5 minut, ciągle mieszając i podnosząc gęstą mieszaninę z dna, aby nic się nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, pozostaw ją do ostygnięcia.
Krok 13:
W osobnym pojemniku ubij masło. Ubijaj, aż masło zmieni kolor na biały i będzie bardziej puszyste. Uważaj, aby przypadkowo go nie przerwać, w przeciwnym razie się rozwarstwi.
Krok 14:
Gdy baza kremu ostygnie, ubij ją jeszcze raz, aby uzyskać większą jednorodność.
Krok 15:
Stopniowo dodawaj masło do śmietany i ubijaj, aż składniki zostaną całkowicie wymieszane.
Krok 16:
Pachnący pyszny krem dla Napoleona jest gotowy! Zmiel część uszu w blenderze na miękisz.
Krok 17:
Teraz składamy ciasto. Połóż pierwszą warstwę uszu na dole, staraj się nie zostawiać pustej przestrzeni, wypełniając ją małymi kawałkami ciastek.
Krok 18:
Obficie posmaruj uszy kremem.
Krok 19:
Naprzemiennie warstwy, aż skończy się ciastko i krem.
Krok 20:
Posyp wierzch i boki ciasta okruchami ciastek, które zostały wcześniej zmielone w blenderze. Włóż ciasto do lodówki do impregnacji przez co najmniej 2-3 godziny.
Krok 21:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g