ciasto Napoleon z warstwowymi ciasteczkami z kremem mlecznym

kochasz Napoleona, ale nie masz czasu? Ten przepis jest dla ciebie! Uwielbiam klasycznego Napoleona, ale nie jest tajemnicą, że z ciastami majstrować dość długo,a czasu często brakuje! Kiedy usłyszałem o tym przepisie, od razu zainteresowałem się, chociaż nie miałem nadziei, że okaże się coś wartościowego) wynik bardzo mnie ucieszył - jest to godna alternatywa dla ukochanego Napoleona, że tak powiem, w pośpiechu!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 66 % 38 g
315 kcal
IG: 5 / 68 / 26

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Ciasteczka z uszami powinny być wykonane z ciasta francuskiego, zakupione lub domowe. Mam je z makiem, możesz wziąć inne. W przepisie na to ciasto Napoleon bez pieczenia jedyne, co robimy, to krem. Ciasteczka powinny wystarczyć na ciasta i posypać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nad głębokim pojemnikiem rozbij trzy jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę mleka i lekko ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej drugą część mleka do rondla i umieść na kuchence. Jeśli to możliwe, umieść rozdzielacz płomienia pod patelnią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do mieszanki jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wanilinę lub cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masę jajeczną mikserem, aż cukier się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę, delikatnie mieszając ją z jajkami. Upewnij się, że mąka nie jest rozpylana przez mikser we wszystkich kierunkach. Najpierw wymieszaj łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinna uzyskać płynną, jednorodną masę, w której w żadnym wypadku nie powinno być żadnych grudek!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mleko na kuchence w międzyczasie się gotuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W cienkim strumieniu wlej mieszankę jajeczno-mleczną do mleka, ciągle mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj krem przez 4-5 minut, ciągle mieszając i podnosząc gęstą mieszaninę z dna, aby nic się nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, pozostaw ją do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W osobnym pojemniku ubij masło. Ubijaj, aż masło zmieni kolor na biały i będzie bardziej puszyste. Uważaj, aby przypadkowo go nie przerwać, w przeciwnym razie się rozwarstwi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy baza kremu ostygnie, ubij ją jeszcze raz, aby uzyskać większą jednorodność.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Stopniowo dodawaj masło do śmietany i ubijaj, aż składniki zostaną całkowicie wymieszane.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pachnący pyszny krem dla Napoleona jest gotowy! Zmiel część uszu w blenderze na miękisz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz składamy ciasto. Połóż pierwszą warstwę uszu na dole, staraj się nie zostawiać pustej przestrzeni, wypełniając ją małymi kawałkami ciastek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Obficie posmaruj uszy kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Naprzemiennie warstwy, aż skończy się ciastko i krem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp wierzch i boki ciasta okruchami ciastek, które zostały wcześniej zmielone w blenderze. Włóż ciasto do lodówki do impregnacji przez co najmniej 2-3 godziny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy