skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki
Krok 2:

Nogi wieprzowe dobrze myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy w razie potrzeby
Krok 3:

Myję również kurczaka i moczymy go razem z nogami przez noc. Jest to bardzo ważny etap i gwarancja, że galaretka okaże się przezroczysta
Krok 4:

Rano spuszczamy mętną wodę i jeszcze raz wszystko dobrze myjemy
Krok 5:

Pokrój kurczaka na 3-4 części (w zasadzie możesz gotować w całości, ale wygodniej jest wyjąć go z bulionu w częściach)
Krok 6:

Szczelnie włóż do garnka
Krok 7:

Napełnij wodą tak, aby przykryła mięso, Zajęło mi to około 3 l
Krok 8:

Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia
Krok 9:

Bardzo ważne jest, aby nie przegapić chwili i usunąć pianę na czas
Krok 10:

Gdy woda zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień do minimum
Krok 11:

Gotuj galaretkę z lekko otwartą lub całkowicie otwartą pokrywką przez 5 godzin od wrzenia, upewnij się, że woda się nie gotuje - galaretka powinna marnieć, aby pozostała przezroczysta. Od czasu do czasu usuwamy pianę, która okresowo gromadzi się i nadmiar tłuszczu - nie jest nam potrzebny
Krok 12:

1,5 godziny przed gotowaniem włóż obraną cebulę i marchewkę
Krok 13:

Sól-pamiętaj, że lepiej jest lekko przesolić galaretkę
Krok 14:

30 minut przed gotowaniem włóż ziele angielskie i czarny pieprz
Krok 15:

10-15 minut przed gotowością włóż obraną główkę czosnku
Krok 16:

1-2 minuty przed gotowością włóż liść laurowy i wyłącz ogień
Krok 17:

Wyjmij kurczaka i nogi z bulionu
Krok 18:

Bulion przecedzić przez sito
Krok 19:

To jest mój ulubiony etap-oddzielamy kurczaka od kości i dzielimy na większe włókna lub kawałki - kto lubi, drobno kroi miąższ z nóg. Wielu nie lubi nóg, ale możesz dać psom - powiedzą ci bardzo dziękuję, ale powtarzam, to w nogach jest dużo naturalnego kolagenu, który jest odpowiedzialny za młodość organizmu. A jeśli są drobno posiekane, nikt nawet ich nie zauważy
Krok 20:

Mięso układamy w foremkach na galaretkę
Krok 21:

Wlać bulion
Krok 22:

Rano galaretka jest gotowa
Krok 23:

Zobacz, jaki okazał się piękny i przezroczysty
Krok 24:

Jeśli chcesz go ładnie obrócić na talerz, zanurz go na 1-2 minuty w ciepłej wodzie
Krok 25:

A krawędzie delikatnie podważ silikonową szpatułką
Krok 26:

Więc galaretka łatwo się przewróci
Krok 27:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g




