galaretka wieprzowo-drobiowa z marchewką i cebulą

Stare Dobre galaretki są źródłem naturalnego kolagenu. Uwielbiam galaretkę i gotuję ją dość często, szczególnie lubimy galaretkę z kurczaka, a zamiast sztucznej żelatyny biorę nogi wieprzowe-nadal szczerze wierzę, że naturalne jest bardziej przydatne! I fakt, że galaretka jest bardzo smaczna i nie warto mówić!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 6 % 1 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nogi wieprzowe dobrze myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy w razie potrzeby

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Myję również kurczaka i moczymy go razem z nogami przez noc. Jest to bardzo ważny etap i gwarancja, że galaretka okaże się przezroczysta

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rano spuszczamy mętną wodę i jeszcze raz wszystko dobrze myjemy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kurczaka na 3-4 części (w zasadzie możesz gotować w całości, ale wygodniej jest wyjąć go z bulionu w częściach)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szczelnie włóż do garnka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij wodą tak, aby przykryła mięso, Zajęło mi to około 3 l

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardzo ważne jest, aby nie przegapić chwili i usunąć pianę na czas

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy woda zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień do minimum

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj galaretkę z lekko otwartą lub całkowicie otwartą pokrywką przez 5 godzin od wrzenia, upewnij się, że woda się nie gotuje - galaretka powinna marnieć, aby pozostała przezroczysta. Od czasu do czasu usuwamy pianę, która okresowo gromadzi się i nadmiar tłuszczu - nie jest nam potrzebny

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    1,5 godziny przed gotowaniem włóż obraną cebulę i marchewkę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól-pamiętaj, że lepiej jest lekko przesolić galaretkę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    30 minut przed gotowaniem włóż ziele angielskie i czarny pieprz

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    10-15 minut przed gotowością włóż obraną główkę czosnku

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    1-2 minuty przed gotowością włóż liść laurowy i wyłącz ogień

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij kurczaka i nogi z bulionu

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Bulion przecedzić przez sito

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    To jest mój ulubiony etap-oddzielamy kurczaka od kości i dzielimy na większe włókna lub kawałki - kto lubi, drobno kroi miąższ z nóg. Wielu nie lubi nóg, ale możesz dać psom - powiedzą ci bardzo dziękuję, ale powtarzam, to w nogach jest dużo naturalnego kolagenu, który jest odpowiedzialny za młodość organizmu. A jeśli są drobno posiekane, nikt nawet ich nie zauważy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Mięso układamy w foremkach na galaretkę

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlać bulion

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rano galaretka jest gotowa

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zobacz, jaki okazał się piękny i przezroczysty

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Jeśli chcesz go ładnie obrócić na talerz, zanurz go na 1-2 minuty w ciepłej wodzie

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    A krawędzie delikatnie podważ silikonową szpatułką

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Więc galaretka łatwo się przewróci

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy