skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Nogi wieprzowe dobrze myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy w razie potrzeby
Krok 3:
Myję również kurczaka i moczymy go razem z nogami przez noc. Jest to bardzo ważny etap i gwarancja, że galaretka okaże się przezroczysta
Krok 4:
Rano spuszczamy mętną wodę i jeszcze raz wszystko dobrze myjemy
Krok 5:
Pokrój kurczaka na 3-4 części (w zasadzie możesz gotować w całości, ale wygodniej jest wyjąć go z bulionu w częściach)
Krok 6:
Szczelnie włóż do garnka
Krok 7:
Napełnij wodą tak, aby przykryła mięso, Zajęło mi to około 3 l
Krok 8:
Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia
Krok 9:
Bardzo ważne jest, aby nie przegapić chwili i usunąć pianę na czas
Krok 10:
Gdy woda zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień do minimum
Krok 11:
Gotuj galaretkę z lekko otwartą lub całkowicie otwartą pokrywką przez 5 godzin od wrzenia, upewnij się, że woda się nie gotuje - galaretka powinna marnieć, aby pozostała przezroczysta. Od czasu do czasu usuwamy pianę, która okresowo gromadzi się i nadmiar tłuszczu - nie jest nam potrzebny
Krok 12:
1,5 godziny przed gotowaniem włóż obraną cebulę i marchewkę
Krok 13:
Sól-pamiętaj, że lepiej jest lekko przesolić galaretkę
Krok 14:
30 minut przed gotowaniem włóż ziele angielskie i czarny pieprz
Krok 15:
10-15 minut przed gotowością włóż obraną główkę czosnku
Krok 16:
1-2 minuty przed gotowością włóż liść laurowy i wyłącz ogień
Krok 17:
Wyjmij kurczaka i nogi z bulionu
Krok 18:
Bulion przecedzić przez sito
Krok 19:
To jest mój ulubiony etap-oddzielamy kurczaka od kości i dzielimy na większe włókna lub kawałki - kto lubi, drobno kroi miąższ z nóg. Wielu nie lubi nóg, ale możesz dać psom - powiedzą ci bardzo dziękuję, ale powtarzam, to w nogach jest dużo naturalnego kolagenu, który jest odpowiedzialny za młodość organizmu. A jeśli są drobno posiekane, nikt nawet ich nie zauważy
Krok 20:
Mięso układamy w foremkach na galaretkę
Krok 21:
Wlać bulion
Krok 22:
Rano galaretka jest gotowa
Krok 23:
Zobacz, jaki okazał się piękny i przezroczysty
Krok 24:
Jeśli chcesz go ładnie obrócić na talerz, zanurz go na 1-2 minuty w ciepłej wodzie
Krok 25:
A krawędzie delikatnie podważ silikonową szpatułką
Krok 26:
Więc galaretka łatwo się przewróci
Krok 27:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g