Zupa pomidorowa Puree z pieczonymi pomidorami i śmietaną

aromatyczna, kremowa i bardzo smaczna zupa pomidorowa. Ta zupa jest uzyskiwana z bogatym smakiem, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Spróbuj gotować, ty i twoi bliscy na pewno to pokochacie!
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
88 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie składniki. Obierz cebulę lub białą cebulę i pokrój na pół. Połowę cebuli pokrój w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj świeże pomidory i pokrój na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ćwiartki pomidora równomiernie na blasze do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch posolić pomidory, dodać trochę zmielonego czarnego pieprzu i skropić pomidory oliwą z oliwek (jeśli nie ma oliwy z oliwek, użyj oleju słonecznikowego, bez zapachu). Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piecz pomidory przez 25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oliwy (lub oleju słonecznikowego). Ułóż posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż go przez minutę, mieszając, aby cebula się nie przypaliła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pomidory we własnym soku na patelni (uważaj, lepiej zdjąć patelnię z ognia i dodać pomidory, w przeciwnym razie sok pomidorowy zacznie się natychmiast gotować i rozpryskuje po całej kuchni: D )

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bulion z kurczaka do garnka, wymieszaj. Gotuj zupę na średnim ogniu przez 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 20 minutach dodaj 1 łyżeczkę suszonej bazylii do rondla (jeśli pod ręką jest świeża bazylia, będzie jeszcze lepiej, po prostu drobno posiekaj i dodaj do zupy), wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie pomidory są już upieczone. Wyjmij je z piekarnika i ostrożnie (najlepiej widelcem, aby się nie poparzyć) zdejmij skórki z pomidorów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś pieczone pomidory do garnka z zupą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Użyj blendera, aby zmiksować zupę (jeśli nie ma blendera zanurzeniowego, wlej zupę do zwykłego blendera, zmiksuj i wlej z powrotem do garnka).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej śmietanę, dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sól do smaku, wymieszaj. Smacznego!

w przypadku tego przepisu weź pomidory we własnym soku bez skóry. Jeśli ich nie znajdziesz, usuń skórkę z pomidorów przed dodaniem ich do zupy. Do tego przepisu wziąłem opakowanie miąższu pomidora do soku.

zupa pomidorowa bardzo dobrze komponuje się z grzankami lub grzankami serowymi. Możesz również posypać zupę startym serem i świeżą, drobno posiekaną bazylią podczas serwowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy