skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki. Obierz cebulę lub białą cebulę i pokrój na pół. Połowę cebuli pokrój w drobną kostkę.
Krok 2:
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3:
Dobrze umyj świeże pomidory i pokrój na ćwiartki.
Krok 4:
Ćwiartki pomidora równomiernie na blasze do pieczenia.
Krok 5:
Na wierzch posolić pomidory, dodać trochę zmielonego czarnego pieprzu i skropić pomidory oliwą z oliwek (jeśli nie ma oliwy z oliwek, użyj oleju słonecznikowego, bez zapachu). Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piecz pomidory przez 25 minut.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oliwy (lub oleju słonecznikowego). Ułóż posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż go przez minutę, mieszając, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 7:
Umieść pomidory we własnym soku na patelni (uważaj, lepiej zdjąć patelnię z ognia i dodać pomidory, w przeciwnym razie sok pomidorowy zacznie się natychmiast gotować i rozpryskuje po całej kuchni: D )
Krok 8:
Wlej bulion z kurczaka do garnka, wymieszaj. Gotuj zupę na średnim ogniu przez 20 minut.
Krok 9:
Po 20 minutach dodaj 1 łyżeczkę suszonej bazylii do rondla (jeśli pod ręką jest świeża bazylia, będzie jeszcze lepiej, po prostu drobno posiekaj i dodaj do zupy), wymieszaj.
Krok 10:
W tym czasie pomidory są już upieczone. Wyjmij je z piekarnika i ostrożnie (najlepiej widelcem, aby się nie poparzyć) zdejmij skórki z pomidorów.
Krok 11:
Przenieś pieczone pomidory do garnka z zupą.
Krok 12:
Użyj blendera, aby zmiksować zupę (jeśli nie ma blendera zanurzeniowego, wlej zupę do zwykłego blendera, zmiksuj i wlej z powrotem do garnka).
Krok 13:
Wlej śmietanę, dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj sól do smaku, wymieszaj. Smacznego!
w przypadku tego przepisu weź pomidory we własnym soku bez skóry. Jeśli ich nie znajdziesz, usuń skórkę z pomidorów przed dodaniem ich do zupy. Do tego przepisu wziąłem opakowanie miąższu pomidora do soku.
zupa pomidorowa bardzo dobrze komponuje się z grzankami lub grzankami serowymi. Możesz również posypać zupę startym serem i świeżą, drobno posiekaną bazylią podczas serwowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g