skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Użyłem naturalnego soku z czerwonych winogron. Ale wystarczy owocowo-jagodowy na bazie winogron, jabłkowy, wiśniowy lub jakikolwiek inny sok do wyboru. Wskazane jest użycie domowego soku. Jeśli nadal kupujesz w sklepie, weź 100% naturalny produkt bez barwników i wzmacniaczy smaku w kompozycji.
Krok 2:
Wlej sok winogronowy i wodę do emaliowanej patelni (niepożądane jest używanie naczyń aluminiowych).
Krok 3:
Owoce kupione w sklepie opłucz i przytrzymaj przez około 3-5 minut w ciepłej wodzie, aby pozbyć się konserwantów, którymi przetwarzają owoce. Osusz ręcznikami papierowymi. Zetrzyj skórkę pomarańczową na średniej lub drobnej tarce i wyślij do soku.
Krok 4:
Teraz dodaj startą skórkę z cytryny.
Krok 5:
Umyj małe słodko-kwaśne jabłko. Pokrój na małe kwadraty. Wyślij na patelnię.
Krok 6:
Dodaj umyte rodzynki. W takim przypadku nie jest konieczne wstępne gotowanie na parze. Podczas gotowania stanie się miękki.
Krok 7:
Dodaj groszek ziela angielskiego.
Krok 8:
Włóż całą laskę cynamonu lub dodaj około 1 łyżeczki mielonego cynamonu.
Krok 9:
Wyślij suche goździki do zawartości.
Krok 10:
Dodaj zmielony imbir. Lub weź korzeń świeżego imbiru, zetrzyj go na drobnej tarce lub pokrój 2-3 cienkie talerze.
Krok 11:
Dodaj zmielony kardamon.
Krok 12:
Zagotuj grzane wino na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia (około 70-75°C). Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia napoju, w przeciwnym razie straci swój smak. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i zaparz grzane wino przez około 5 minut. Odcedź napój przez drobny sitko. Wlej go do kieliszków do grzanego wina lub po prostu ceramicznych kubków. Poczęstuj się!
z dodatkowych składników do napoju można dodać połowę pomarańczy pokrojonej w plasterki, plasterki cytryny, dwie gwiazdki anyżu gwiazdkowego, gałkę muszkatołową (na czubku noża), 2 gałązki tymianku.
bardzo ważne jest, aby uważać na dodawanie przypraw, aby zapobiec przedawkowaniu. Mniej znaczy więcej, w przeciwnym razie smak napoju zostanie zepsuty. Jeśli chcesz, dosłodź grzane wino, dodając cukier lub miód do smaku.
grzane wino można pić nie tylko na gorąco w chłodne dni. Napój można schłodzić, dodać do niego zamrożone kostki lodu i pić w gorącym czasie. Bardzo orzeźwiające!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g