grzane wino z soku winogronowego z jabłkami i skórką

aromatyczny napój rozgrzeje cię w mroźne zimowe wieczory! Jak wiadomo, grzane wino jest bardzo korzystne dla zdrowia, szczególnie podczas przeziębienia. Dlatego jest istotny w zimnych porach roku. Klasyczne grzane wino Zawiera alkohol. Ale napój przygotowany według tego przepisu mogą pić nawet dzieci. Spróbuj!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 16 g
67 kcal
IG: 73 / 13 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Użyłem naturalnego soku z czerwonych winogron. Ale wystarczy owocowo-jagodowy na bazie winogron, jabłkowy, wiśniowy lub jakikolwiek inny sok do wyboru. Wskazane jest użycie domowego soku. Jeśli nadal kupujesz w sklepie, weź 100% naturalny produkt bez barwników i wzmacniaczy smaku w kompozycji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sok winogronowy i wodę do emaliowanej patelni (niepożądane jest używanie naczyń aluminiowych).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Owoce kupione w sklepie opłucz i przytrzymaj przez około 3-5 minut w ciepłej wodzie, aby pozbyć się konserwantów, którymi przetwarzają owoce. Osusz ręcznikami papierowymi. Zetrzyj skórkę pomarańczową na średniej lub drobnej tarce i wyślij do soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj startą skórkę z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj małe słodko-kwaśne jabłko. Pokrój na małe kwadraty. Wyślij na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj umyte rodzynki. W takim przypadku nie jest konieczne wstępne gotowanie na parze. Podczas gotowania stanie się miękki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj groszek ziela angielskiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż całą laskę cynamonu lub dodaj około 1 łyżeczki mielonego cynamonu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij suche goździki do zawartości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj zmielony imbir. Lub weź korzeń świeżego imbiru, zetrzyj go na drobnej tarce lub pokrój 2-3 cienkie talerze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zmielony kardamon.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj grzane wino na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia (około 70-75°C). Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia napoju, w przeciwnym razie straci swój smak. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i zaparz grzane wino przez około 5 minut. Odcedź napój przez drobny sitko. Wlej go do kieliszków do grzanego wina lub po prostu ceramicznych kubków. Poczęstuj się!

z dodatkowych składników do napoju można dodać połowę pomarańczy pokrojonej w plasterki, plasterki cytryny, dwie gwiazdki anyżu gwiazdkowego, gałkę muszkatołową (na czubku noża), 2 gałązki tymianku.

bardzo ważne jest, aby uważać na dodawanie przypraw, aby zapobiec przedawkowaniu. Mniej znaczy więcej, w przeciwnym razie smak napoju zostanie zepsuty. Jeśli chcesz, dosłodź grzane wino, dodając cukier lub miód do smaku.

grzane wino można pić nie tylko na gorąco w chłodne dni. Napój można schłodzić, dodać do niego zamrożone kostki lodu i pić w gorącym czasie. Bardzo orzeźwiające!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy