Zupa Chłopska z pomidorami, kapustą, ziemniakami

łatwe i proste pierwsze danie dla wszystkich grup wiekowych! Zupa Chłopska jest gotowana w pośpiechu z najprostszych i najtańszych warzyw, które można znaleźć w każdym sklepie. Czas gotowania zajmuje trochę, więcej spędza się na krojeniu. Możesz użyć dowolnego bulionu: warzywnego, mięsnego, grzybowego.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę chłopską? Na początek przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj warzywa, osusz. Rośliny okopowe można myć szczotką. Usuń skórkę z pomidorów, zalewając je wrzącą wodą. Następnie pokrój na kawałki o pożądanym rozmiarze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę i smaż na patelni z olejem roślinnym, aż lekko zmieni kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane marchewki pokrój w półkola i dodaj do cebuli. Możesz zetrzeć go na grubej tarce zamiast kroić. Mieszaj i smaż przez około 2-3 minuty, mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiażdż ząbki czosnku ostrzem noża płasko. Dodaj do warzyw i po 3-5 minutach wyłącz ogień. Spójrz na gotowość swojego smażenia-zależy to od krojenia i twardości marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki nie powinny być nawet smażone, ale lekko duszone, ale to już kwestia gustu. Możesz smażyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj obraną białą kapustę w dowolny sposób: kostkę, paski lub coś innego. Po prostu kroję w kwadraty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść garnek z bulionem na kuchence, zagotuj. Dodaj posiekaną kapustę do bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój obrane ziemniaki w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy bulion z kapustą dojdzie do wrzenia, dodaj do zupy ziemniaki i smażone warzywa. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 25 do 30 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10 minut przed gotowaniem włóż pomidory do zupy i dopraw solą do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W gotowej zupie posiekaj drobno posiekane warzywa. Możesz to zrobić tuż przed podaniem.

zupa jest aromatyczna, smaczna i, co najważniejsze, zawiera maksimum witamin. Ta zupa jest szczególnie smaczna latem, kiedy warzywa wskakują do garnka bezpośrednio z ogrodu. Zimą dobra zupa Chłopska ogrzeje, ochroni przed przeziębieniem, przypomni lato. Oczywiście w tym okresie kupujemy warzywa w sklepie i wyjmujemy zapasy z piwnic, więc świeże pomidory można zastąpić puree pomidorowym, 2 łyżki stołowe wystarczą na 1,5 litra płynu lub, jak w mojej wersji, można uzyskać pomidory z zamrażarki, nawiasem mówiąc, a także warzywa, praktycznie nie ustępują świeżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy