skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbki mintaja? Przygotuj jedzenie. Odcedź płyn lub olej z wątroby mintaja w puszkach. Umyj i osusz warzywa. Zielenie też. Jajka ugotować z wyprzedzeniem i schłodzić. Odcedź również solankę z oliwek.
Krok 2:
Osusz wątrobę mintaja ręcznikiem papierowym, usuwając nadmiar oleju.
Krok 3:
Pokrój każdego pomidora na ćwiartki.
Krok 4:
Wyjmij nasiona z pomidorów na osobny talerz, przydadzą nam się do sosu.
Krok 5:
Ostrożnie obierz plastry pomidora nożem.
Krok 6:
Następnie pokrój pomidory w kostkę 1 cm.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełóż na talerz.
Krok 8:
Skrop posiekaną cebulę sokiem z cytryny.
Krok 9:
Pokrój Oliwki w plasterki. Usuń pestki, jeśli takie istnieją.
Krok 10:
Pomidory posolić, pieprzyć, dodać drobno posiekaną zieloną cebulę i wycisnąć czosnek. Dodaj oliwki i cebulę do pomidorów. Wymieszać.
Krok 11:
Teraz zbieramy sałatkę. Możesz zbierać porcje, jeśli lubisz taką porcję, a jeśli zbierasz ją w salaterce, polecam przykryć ją liśćmi sałaty dla urody. Na dnie ułóż mieszankę pomidorowo-oliwkowo-cebulową.
Krok 12:
Pokrój wątrobę dorsza w kostkę.
Krok 13:
I połóż na pomidorach
Krok 14:
Przekrój jajka na pół. Z dwóch jajek wyjmij żółtko i odłóż na bok. Resztę drobno pokrusz.
Krok 15:
Ułóż warstwę jajka na wierzchu wątroby. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
Krok 16:
Przygotowanie sosu. W misce, w której leżą nasiona pomidora, dodaj dwa ugotowane żółtka. Posolić mieszaninę, wlać oliwę z oliwek, dodać kilka kropli soku z cytryny i zmiksować w blenderze. Sos nie jest grubszy niż majonez.
Krok 17:
Polej sałatkę powstałym sosem na wierzchu, pozwól jej namoczyć. Możesz mieszać, tak jak ja.
Krok 18:
I możesz podać do stołu!
sałatka okazuje się zrównoważona i soczysta, pomidor z powodzeniem ukrywa stłuszczenie wątroby, cebula nasączona sokiem z cytryny staje się chrupiąca, daje ostry i udany tendemit z pomidorami, jajka pomagają delikatnej wątrobie, równoważą ogólny smak i dzielą żółtko na dressing. Dzień dobry wszystkim!!! Dziś zwracam uwagę na lekką sałatkę z wątroby mintaja. Jak wiecie, wątroba rybna jest produktem dość wysokokalorycznym, dlatego mój wybór padł na wątrobę mintaja. W końcu jest półtora razy mniej kaloryczny niż dorsz! Sos sałatkowy jest również lekki, ponieważ nie jest obciążony majonezem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wątroba mintaja - 474 kcal/100g