Sałatka z wątróbki mintaja z pomidorami, oliwkami i cebulą

lekki i zrównoważony, z ciekawym sosem! Sałatka z wątróbki mintaja, choć prosta w przygotowaniu, jest również bardzo smaczna. Można to zrobić na święta, jest to dobra przekąska do napojów alkoholowych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 21 % 4 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbki mintaja? Przygotuj jedzenie. Odcedź płyn lub olej z wątroby mintaja w puszkach. Umyj i osusz warzywa. Zielenie też. Jajka ugotować z wyprzedzeniem i schłodzić. Odcedź również solankę z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osusz wątrobę mintaja ręcznikiem papierowym, usuwając nadmiar oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdego pomidora na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij nasiona z pomidorów na osobny talerz, przydadzą nam się do sosu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie obierz plastry pomidora nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokrój pomidory w kostkę 1 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełóż na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrop posiekaną cebulę sokiem z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój Oliwki w plasterki. Usuń pestki, jeśli takie istnieją.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pomidory posolić, pieprzyć, dodać drobno posiekaną zieloną cebulę i wycisnąć czosnek. Dodaj oliwki i cebulę do pomidorów. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz zbieramy sałatkę. Możesz zbierać porcje, jeśli lubisz taką porcję, a jeśli zbierasz ją w salaterce, polecam przykryć ją liśćmi sałaty dla urody. Na dnie ułóż mieszankę pomidorowo-oliwkowo-cebulową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój wątrobę dorsza w kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I połóż na pomidorach

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przekrój jajka na pół. Z dwóch jajek wyjmij żółtko i odłóż na bok. Resztę drobno pokrusz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż warstwę jajka na wierzchu wątroby. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotowanie sosu. W misce, w której leżą nasiona pomidora, dodaj dwa ugotowane żółtka. Posolić mieszaninę, wlać oliwę z oliwek, dodać kilka kropli soku z cytryny i zmiksować w blenderze. Sos nie jest grubszy niż majonez.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Polej sałatkę powstałym sosem na wierzchu, pozwól jej namoczyć. Możesz mieszać, tak jak ja.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I możesz podać do stołu!

sałatka okazuje się zrównoważona i soczysta, pomidor z powodzeniem ukrywa stłuszczenie wątroby, cebula nasączona sokiem z cytryny staje się chrupiąca, daje ostry i udany tendemit z pomidorami, jajka pomagają delikatnej wątrobie, równoważą ogólny smak i dzielą żółtko na dressing. Dzień dobry wszystkim!!! Dziś zwracam uwagę na lekką sałatkę z wątroby mintaja. Jak wiecie, wątroba rybna jest produktem dość wysokokalorycznym, dlatego mój wybór padł na wątrobę mintaja. W końcu jest półtora razy mniej kaloryczny niż dorsz! Sos sałatkowy jest również lekki, ponieważ nie jest obciążony majonezem.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wątroba mintaja - 474   kcal/100g

Podobne przepisy