skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki obrać, pokroić w dowolną kostkę, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę, gotować przez 13-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
2. Posiekaj cebulę (drobno), posiekaj czosnek. Cebulę i czosnek smażyć na głębokiej patelni, na oleju roślinnym przez 1-2 minuty.
3. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do patelni, smaż przez 3-4 minuty. Warzywa powinny stać się miękkie.
4. Dodaj mięso mielone do warzyw, smaż, rozbijając wszystkie grudki, 10 minut.
5. Usuń z nich skórkę z pomidorów, oblewając je wcześniej wrzącą wodą. Zmiel miąższ pomidorów za pomocą blendera. Powstałe puree ziemniaczane dodać do mięsa mielonego, gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
6. Włóż smażone warzywa z mięsem mielonym do garnka z ziemniakami, dodaj liść laurowy i przyprawy, gotuj przez kolejne 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g