prosta zupa z mielonym mięsem, ziemniakami i pomidorami

pyszna i obfita zupa, szybka w przygotowaniu!
Maira MMIAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 43 % 3 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Ziemniaki obrać, pokroić w dowolną kostkę, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę, gotować przez 13-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

2. Posiekaj cebulę (drobno), posiekaj czosnek. Cebulę i czosnek smażyć na głębokiej patelni, na oleju roślinnym przez 1-2 minuty.

3. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do patelni, smaż przez 3-4 minuty. Warzywa powinny stać się miękkie.

4. Dodaj mięso mielone do warzyw, smaż, rozbijając wszystkie grudki, 10 minut.

5. Usuń z nich skórkę z pomidorów, oblewając je wcześniej wrzącą wodą. Zmiel miąższ pomidorów za pomocą blendera. Powstałe puree ziemniaczane dodać do mięsa mielonego, gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

6. Włóż smażone warzywa z mięsem mielonym do garnka z ziemniakami, dodaj liść laurowy i przyprawy, gotuj przez kolejne 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy