sok z dyni i marchwi z wodą na zimę

niezwykle zdrowy sok-polecany DOROSŁYM i dzieciom. Przy minimalnym wysiłku otrzymujesz pyszny i naturalny napój bez żadnych szkodliwych dodatków. Zima jest właśnie tym, czego potrzebujesz, ponieważ o tej porze roku tak bardzo brakuje nam witamin, które w tym soku są zawarte w wystarczających ilościach.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
33 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem ci, jak zrobić sok z marchewki i dyni na zimę. Bierzemy produkty, których potrzebujemy do soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj marchewki. Możesz to zrobić za pomocą drobnej tarki lub zmielić ją w blenderze - w ten sposób uwolni się z niej więcej soku. Jeśli używasz blendera, pokrój marchewkę wcześniej na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś powstałą masę do gazy i wyciśnij sok. Wymieszaj z syropem cukrowym i dopraw sokiem z cytryny. Aby przygotować syrop cukrowy, wymieszaj cukier i wodę w określonych proporcjach w rondlu i zagotuj wszystko. Gotuj masę na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i lekko ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robimy to samo z dynią. Czyścimy go, kroimy w duże kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmielić w blenderze i wycisnąć sok. Ponadto do mielenia marchwi i dyni można również użyć sokowirówki, wtedy sok nie będzie musiał być wyciskany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sok z dyni z syropem cukrowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przyprawiamy powstały sok z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj soki w rondlu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podpalamy patelnię i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj masę przez pięć minut, po czym odcedź sok i wlej do słoików, które najpierw należy wysterylizować. Zwijamy słoiki z wysterylizowanymi pokrywkami, odwracamy, owijamy i czekamy na całkowite ochłodzenie. Następnie wysyłamy sok do długotrwałego przechowywania w piwnicy.

wszyscy kochamy soki – są bardzo smaczne i zdrowe, a każde jedzenie wydaje się smaczniejsze, jeśli popijasz je szklanką świeżego soku. Ale soki sprzedawane w pudełkach w sklepie są często przesycone barwnikami i aromatami, co nie czyni ich przydatnymi dla naszego organizmu. Przedstawiony przeze mnie przepis na sok jest dość prosty i prosty - w końcu otrzymasz pyszny produkt, któremu możesz całkowicie zaufać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy