skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem ci, jak zrobić sok z marchewki i dyni na zimę. Bierzemy produkty, których potrzebujemy do soku.
Krok 2:
Obierz i posiekaj marchewki. Możesz to zrobić za pomocą drobnej tarki lub zmielić ją w blenderze - w ten sposób uwolni się z niej więcej soku. Jeśli używasz blendera, pokrój marchewkę wcześniej na duże kawałki.
Krok 3:
Przenieś powstałą masę do gazy i wyciśnij sok. Wymieszaj z syropem cukrowym i dopraw sokiem z cytryny. Aby przygotować syrop cukrowy, wymieszaj cukier i wodę w określonych proporcjach w rondlu i zagotuj wszystko. Gotuj masę na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Krok 4:
Robimy to samo z dynią. Czyścimy go, kroimy w duże kostki.
Krok 5:
Zmielić w blenderze i wycisnąć sok. Ponadto do mielenia marchwi i dyni można również użyć sokowirówki, wtedy sok nie będzie musiał być wyciskany.
Krok 6:
Wymieszaj sok z dyni z syropem cukrowym.
Krok 7:
Przyprawiamy powstały sok z cytryny.
Krok 8:
Wymieszaj soki w rondlu.
Krok 9:
Podpalamy patelnię i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia.
Krok 10:
Gotuj masę przez pięć minut, po czym odcedź sok i wlej do słoików, które najpierw należy wysterylizować. Zwijamy słoiki z wysterylizowanymi pokrywkami, odwracamy, owijamy i czekamy na całkowite ochłodzenie. Następnie wysyłamy sok do długotrwałego przechowywania w piwnicy.
wszyscy kochamy soki – są bardzo smaczne i zdrowe, a każde jedzenie wydaje się smaczniejsze, jeśli popijasz je szklanką świeżego soku. Ale soki sprzedawane w pudełkach w sklepie są często przesycone barwnikami i aromatami, co nie czyni ich przydatnymi dla naszego organizmu. Przedstawiony przeze mnie przepis na sok jest dość prosty i prosty - w końcu otrzymasz pyszny produkt, któremu możesz całkowicie zaufać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g