Sałatka z pomidorów i ogórków na zimę

nasycony cennymi witaminami i wzmacnia układ odpornościowy! Idealny przepis na przygotowanie sałatki z dojrzałych pomidorów, świeżych ogórków i papryki we własnym soku, który mile zaskoczy wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną sałatkę warzywną na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kilogram ogórków na kawałki o grubości jednego centymetra i umieść je w obszernej emaliowanej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pół kilograma cebuli na pół pierścienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż posiekaną cebulę w emaliowanej misce na ogórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwie łyżki soli kuchennej do miski z ogórkami i cebulą do solenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj cebulę z ogórkami w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pół kilograma papryki na półpierścienie i włóż do miski z ogórkami i cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dowolnie, ale niezbyt grubo posiekaj koperek z natką pietruszki według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż posiekane warzywa w misce z ogórkami, papryką i cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój siedem ząbków czosnku na małe plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż posiekany czosnek we wspólnej misce z warzywami i ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój trzy kilogramy pomidorów w dowolne plasterki o szerokości do jednego centymetra.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż pokrojone pomidory w emaliowanej misce z warzywami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej trzy łyżki cukru do emaliowanej miski z warzywami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej sto dwadzieścia gramów oleju roślinnego do miski z warzywami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej cztery do pięciu groszków czarnego pieprzu do każdego z półlitrowych słoików, dodaj jeden liść laurowy i rozłóż sałatkę, którą następnie uszczelniamy i przykrywamy słoiki pokrywką, która została wcześniej wysterylizowana.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj sok do każdego słoika z sałatką i przykryj nim wszystkie warzywa, a następnie przykryj je pokrywkami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Umieść garnek z gorącą wodą na kuchence, a następnie w nim słoiki z sałatką, woda powinna dotrzeć do boków słoików i doprowadzić do wrzenia sterylizujemy słoiki przez trzydzieści minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj jedną łyżeczkę 9% octu do każdego słoika z sałatką po sterylizacji i szczelnie zamknij sterylnymi pokrywkami.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Odwróć słoiki z gotowaną sałatką i umieść na pokrywie, sprawdź szczelność, a następnie wyjmij pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie, po czym umieść je w ciemnym i suchym miejscu z dala od urządzeń grzewczych.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Sałatka z pomidorów i ogórków oraz papryki na zimę. Cóż, bardzo prosty przepis! Bomba witaminowa na zimę-sałatka z dojrzałych pomidorów, świeżych ogórków i papryki we własnym soku! Jasna, Wesoła, pełna cennych witamin – sałatka z letnich pomidorów, ogórków i szlachetnej papryki w naturalnym, własnym aromatycznym soku na odpowiednią zimę. Pobudzi apetyt, wzmocni układ odpornościowy, codziennie poprawi nastrój dzięki smacznej i zdrowej żywności. Tak niezwykle różnorodna i zdrowa sałatka z pomidorów i ogórków jest idealna do konserwacji na zimę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy