skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pyszną sałatkę warzywną na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:

Pokrój kilogram ogórków na kawałki o grubości jednego centymetra i umieść je w obszernej emaliowanej misce.
Krok 3:

Pokrój pół kilograma cebuli na pół pierścienia.
Krok 4:

Rozłóż posiekaną cebulę w emaliowanej misce na ogórki.
Krok 5:

Wlej dwie łyżki soli kuchennej do miski z ogórkami i cebulą do solenia.
Krok 6:

Dobrze wymieszaj cebulę z ogórkami w misce.
Krok 7:

Pokrój pół kilograma papryki na półpierścienie i włóż do miski z ogórkami i cebulą.
Krok 8:

Dowolnie, ale niezbyt grubo posiekaj koperek z natką pietruszki według własnych upodobań.
Krok 9:

Rozłóż posiekane warzywa w misce z ogórkami, papryką i cebulą.
Krok 10:

Pokrój siedem ząbków czosnku na małe plasterki.
Krok 11:

Rozłóż posiekany czosnek we wspólnej misce z warzywami i ziołami.
Krok 12:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 13:

Pokrój trzy kilogramy pomidorów w dowolne plasterki o szerokości do jednego centymetra.
Krok 14:

Rozłóż pokrojone pomidory w emaliowanej misce z warzywami.
Krok 15:

Wlej trzy łyżki cukru do emaliowanej miski z warzywami.
Krok 16:

Wlej sto dwadzieścia gramów oleju roślinnego do miski z warzywami.
Krok 17:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 18:

Wlej cztery do pięciu groszków czarnego pieprzu do każdego z półlitrowych słoików, dodaj jeden liść laurowy i rozłóż sałatkę, którą następnie uszczelniamy i przykrywamy słoiki pokrywką, która została wcześniej wysterylizowana.
Krok 19:

Dodaj sok do każdego słoika z sałatką i przykryj nim wszystkie warzywa, a następnie przykryj je pokrywkami.
Krok 20:

Umieść garnek z gorącą wodą na kuchence, a następnie w nim słoiki z sałatką, woda powinna dotrzeć do boków słoików i doprowadzić do wrzenia sterylizujemy słoiki przez trzydzieści minut.
Krok 21:

Dodaj jedną łyżeczkę 9% octu do każdego słoika z sałatką po sterylizacji i szczelnie zamknij sterylnymi pokrywkami.
Krok 22:

Odwróć słoiki z gotowaną sałatką i umieść na pokrywie, sprawdź szczelność, a następnie wyjmij pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie, po czym umieść je w ciemnym i suchym miejscu z dala od urządzeń grzewczych.
Krok 23:

Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
Sałatka z pomidorów i ogórków oraz papryki na zimę. Cóż, bardzo prosty przepis! Bomba witaminowa na zimę-sałatka z dojrzałych pomidorów, świeżych ogórków i papryki we własnym soku! Jasna, Wesoła, pełna cennych witamin – sałatka z letnich pomidorów, ogórków i szlachetnej papryki w naturalnym, własnym aromatycznym soku na odpowiednią zimę. Pobudzi apetyt, wzmocni układ odpornościowy, codziennie poprawi nastrój dzięki smacznej i zdrowej żywności. Tak niezwykle różnorodna i zdrowa sałatka z pomidorów i ogórków jest idealna do konserwacji na zimę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g


