Kręcone domowe masło kakaowe w proszku

pyszna czekolada mleczna gotowana w domu!!! W razie potrzeby możesz dodać posiekane orzechy do czekolady, jest bardzo smaczna!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 72 % 52 g
367 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj cukier z proszkiem kakaowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj łyżkę mleka, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej resztę mleka i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię w łaźni wodnej i mieszaj, aż całkowicie się połączą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uzyskuje się taką jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wykonujemy minimalny ogień, dodajemy masło i mieszamy, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie połączone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj mąkę..

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    ..i znowu dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń z łaźni wodnej, dodaj cukier waniliowy do woli i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać posiekane orzechy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz rozlejemy naszą czekoladę do foremek) możesz w jednym dużym-a będziesz tabliczką czekolady)) Zrobiłam & quot; czekoladowe foki & quot;)) lekko posmaruj foremkę masłem w środku i wlej czekoladę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz musisz schłodzić formy w lodówce lub zamrażarce. Nadal wolę zamrażarkę. Stawiamy do całkowitego" chłodzenia & quot;.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze schłodzone cukierki łatwo wyskakują z foremek)))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zachwyć dzieci i siebie domową mleczną czekoladą))) Smacznego!

Uwaga! Ponieważ jakość produktów jest inna dla każdego, przygotuj się na to, że będziesz musiał dodać do niej więcej suchych składników i/lub mniej płynnych dla gęstości masy. Nie potrzebowałem tego - gotowałem z produktów na liście. Obserwuj gęstość mieszanki czekoladowej przed zamrożeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy