skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mleko ze śmietaną i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Ustaw na wolnym ogniu i ciągle mieszaj. Sprawdzamy za pomocą termometru, aby ciecz nie podgrzała się o więcej niż 75 stopni. Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. W tym czasie płyn w garnku zwinie się. Najważniejsze jest, aby nie gotować.
Krok 3:
Natychmiast wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia. W odpowiednim naczyniu możesz wziąć durszlak, rozprowadzić gazę zwilżoną wodą w kilku warstwach.
Krok 4:
I już wlewamy do niego to, co otrzymaliśmy z mieszanki mlecznej.
Krok 5:
Pozostaw na godzinę, pozwól, aby cały nadmiar płynu wypłynął. Jeśli zabraknie jej czasu, przedłużymy ją o kolejną godzinę.
Krok 6:
Następnie wyciśnij powstały ser. Jeśli zrobisz to zbyt mocno, ser będzie bardziej gęsty. Osobiście uwielbiam zostawiać go Delikatnego.
wszystko otrzymane domowy ser przechowywać w lodówce lub natychmiast wykorzystać do przygotowania innych ciekawych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g