ser typu mascarpone na śmietanie i mleku

kremowy mascarpone-zwiewny włoski ser! Mascarpone jest znane z dużej liczby dań kuchni włoskiej, nie tylko włoskiej. W sklepach z reguły jest dość drogi, a nawet wtedy nie zawsze znajdziesz go na półkach. Dlatego przygotowanie takiego sera w domu jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Przyda się, jeśli zdecydujesz się ugotować tiramisu lub sernik, nigdzie nie ma mascarpone)) Na wylocie 0,5 kg domowego sera mascarpone. W swoim czasie pokonałem wszystkie palce, aby znaleźć najlepszy przepis na domowy ser. Moje poszukiwania często kończyły się pomyślnie, więc na kompie pojawiło się wiele ciekawych przepisów, które nie wstydziłyby się zaproponować innym. Aby połączyć przyjemne ze zdrowym, zacznę od opowieści o tym, jak zrobić domowy ser mascarpone w domu. Cóż, przynajmniej jedna z jego opcji.
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 71 % 17 g
węglowodany 17 % 4 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mleko ze śmietaną i wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ustaw na wolnym ogniu i ciągle mieszaj. Sprawdzamy za pomocą termometru, aby ciecz nie podgrzała się o więcej niż 75 stopni. Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. W tym czasie płyn w garnku zwinie się. Najważniejsze jest, aby nie gotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia. W odpowiednim naczyniu możesz wziąć durszlak, rozprowadzić gazę zwilżoną wodą w kilku warstwach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I już wlewamy do niego to, co otrzymaliśmy z mieszanki mlecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw na godzinę, pozwól, aby cały nadmiar płynu wypłynął. Jeśli zabraknie jej czasu, przedłużymy ją o kolejną godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyciśnij powstały ser. Jeśli zrobisz to zbyt mocno, ser będzie bardziej gęsty. Osobiście uwielbiam zostawiać go Delikatnego.

wszystko otrzymane domowy ser przechowywać w lodówce lub natychmiast wykorzystać do przygotowania innych ciekawych potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy