kompot z cukru cytrynowego

nieklasyczne użycie cytryn może być więcej niż szczęśliwe. Nie wątpię w to, że wszyscy wiedzą o korzyściach płynących z cytryn dla naszego organizmu: nasyca się witaminami, A w upale kompot cytrynowy bardzo dobrze gasi pragnienie. I dlatego proponuję przygotować kompot cytrynowy według następującego przepisu.
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
24 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed ugotowaniem kompotu z cytryn należy je dokładnie umyć, a najlepiej mydłem do prania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A aby cała gorycz zniknęła ze skórki, wystarczy zalać je wrzącą wodą i trzymać w niej przez kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz pokroić cytryny wraz ze skórką na dość duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę osobno i włóż tam przygotowane cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj je przez 5-7 minut, a następnie dodaj cukier i liście mięty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj przez kolejne 7 minut, wyjmij z pieca i nalegaj na gotowy kompot. 

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kompot cytrynowy schłodzony, po wyjęciu kawałków cytryny i liści mięty.

aby zakręcić kompot cytrynowy na zimę, przygotuj słoiki, wysterylizuj je, napełnij jeszcze gorącym kompotem i natychmiast przekręć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy