kompot z cukru cytrynowego
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed ugotowaniem kompotu z cytryn należy je dokładnie umyć, a najlepiej mydłem do prania.
Krok 2:
A aby cała gorycz zniknęła ze skórki, wystarczy zalać je wrzącą wodą i trzymać w niej przez kilka minut.
Krok 3:
Następnie musisz pokroić cytryny wraz ze skórką na dość duże kawałki.
Krok 4:
Zagotuj wodę osobno i włóż tam przygotowane cytryny.
Krok 5:
Gotuj je przez 5-7 minut, a następnie dodaj cukier i liście mięty.
Krok 6:
Gotuj przez kolejne 7 minut, wyjmij z pieca i nalegaj na gotowy kompot.
Krok 7:
Podawaj kompot cytrynowy schłodzony, po wyjęciu kawałków cytryny i liści mięty.
aby zakręcić kompot cytrynowy na zimę, przygotuj słoiki, wysterylizuj je, napełnij jeszcze gorącym kompotem i natychmiast przekręć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g