dżem jabłkowo-gruszkowy ze śliwkami i brzoskwiniami

Prosty przepis na zachowanie idealnego deseru! Wspaniały przepis na dżem owocowo-jabłkowy na nadchodzącą zimę, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
162 kcal
IG: 18 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego dżemu owocowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń rdzenie z jabłek przygotowanych na przepis.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń skórkę z wymaganej liczby jabłek na przepis.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane jabłka, które okazały się dokładnie jednym kilogramem, na dowolne kawałki i włóż je do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż jeden kilogram pokrojonych jabłek do dużej emaliowanej miski, a następnie dodaj pół kilograma śliwek, z których usunięto kości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do miski jeden kilogram brzoskwiń obranych i pokrojonych na kawałki, a następnie pół kilograma gruszek, również obranych i pokrojonych na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej półtora kilograma cukru do miski z owocami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na pięć do sześciu godzin, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie syrop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy miskę owoców na kuchence i gotujemy przez piętnaście minut na średnim ogniu, pamiętając o mieszaniu, aby owoce się nie przypaliły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przełączając piec na mały ogień, nadal gotujemy owoce, nie zapominając o okresowym mieszaniu przez czterdzieści pięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego do miski z owocami pięć minut przed całkowitym ugotowaniem dżemu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj gotowanie dżemu przez kolejne pięć minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż dżem na gorąco w wcześniej wysterylizowanych słoikach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Słoiki z dżemem nie zamykają pokrywek, aby utworzyć folię ochronną i pozwalają całkowicie ostygnąć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po schłodzeniu słoiki z dżemem szczelnie zamykamy pokrywkami i usuwamy je do dalszego przechowywania w odpowiednim miejscu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

dżem jabłkowo-gruszkowy ze śliwkami i brzoskwiniami na zimę! Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację-lepszy niż dżem i dżem! Pachnące, słodkie i bardzo przydatne domowe preparaty na nadchodzącą zimę! Lato to najlepszy czas na przygotowanie zapasów witamin na zimny okres roku. Polecam wszystkim zrobić zaskakująco smaczny dżem owocowy z pachnących jabłek ze śliwką, delikatną brzoskwinią i soczystą gruszką! Taki niezwykły dżem jabłkowy spodoba się każdemu bez wyjątku. Przygotuj go dla swoich dzieci na świeżo parzoną herbatę, a będziesz wiedział, że to idealny deser! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy