skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego dżemu owocowego.
Krok 2:
Usuń rdzenie z jabłek przygotowanych na przepis.
Krok 3:
Usuń skórkę z wymaganej liczby jabłek na przepis.
Krok 4:
Pokrój obrane jabłka, które okazały się dokładnie jednym kilogramem, na dowolne kawałki i włóż je do głębokiej miski.
Krok 5:
Włóż jeden kilogram pokrojonych jabłek do dużej emaliowanej miski, a następnie dodaj pół kilograma śliwek, z których usunięto kości.
Krok 6:
Włóż do miski jeden kilogram brzoskwiń obranych i pokrojonych na kawałki, a następnie pół kilograma gruszek, również obranych i pokrojonych na kawałki.
Krok 7:
Wlej półtora kilograma cukru do miski z owocami.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na pięć do sześciu godzin, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie syrop.
Krok 9:
Kładziemy miskę owoców na kuchence i gotujemy przez piętnaście minut na średnim ogniu, pamiętając o mieszaniu, aby owoce się nie przypaliły.
Krok 10:
Przełączając piec na mały ogień, nadal gotujemy owoce, nie zapominając o okresowym mieszaniu przez czterdzieści pięć minut.
Krok 11:
Dodaj jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego do miski z owocami pięć minut przed całkowitym ugotowaniem dżemu.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj gotowanie dżemu przez kolejne pięć minut.
Krok 13:
Rozłóż dżem na gorąco w wcześniej wysterylizowanych słoikach.
Krok 14:
Słoiki z dżemem nie zamykają pokrywek, aby utworzyć folię ochronną i pozwalają całkowicie ostygnąć.
Krok 15:
Po schłodzeniu słoiki z dżemem szczelnie zamykamy pokrywkami i usuwamy je do dalszego przechowywania w odpowiednim miejscu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
dżem jabłkowo-gruszkowy ze śliwkami i brzoskwiniami na zimę! Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację-lepszy niż dżem i dżem! Pachnące, słodkie i bardzo przydatne domowe preparaty na nadchodzącą zimę! Lato to najlepszy czas na przygotowanie zapasów witamin na zimny okres roku. Polecam wszystkim zrobić zaskakująco smaczny dżem owocowy z pachnących jabłek ze śliwką, delikatną brzoskwinią i soczystą gruszką! Taki niezwykły dżem jabłkowy spodoba się każdemu bez wyjątku. Przygotuj go dla swoich dzieci na świeżo parzoną herbatę, a będziesz wiedział, że to idealny deser! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g