dżem wiśniowy z sodą

idealny przepis dla miłośników delikatnych deserów owocowych! Dżem wiśniowy gotowanie według tego przepisu to przyjemność! Wynik jest zawsze doskonały, a stopień słodyczy można zmienić dla siebie. Zamiast sody możesz użyć pektyny lub żelatyny. Przedmiot jest przechowywany przez długi czas!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 72 g
147 kcal
IG: 65 / 0 / 35

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem wiśniowy? Odmierz wymagane składniki. Dobrze umyj wiśnie, Usuń gałązki i nasiona. Lepiej to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia, okaże się szybciej. W przeciwnym razie będziesz musiał wykuć kości nożem lub poszukać hacka na ten temat w Internecie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane miąższ wiśniowy przewinąć przez maszynkę do mięsa lub posiekać blenderem. Natychmiast zrób to w naczyniu, w którym ugotujesz jagodę. Powinien być szeroki - aby powierzchnia parowania była jak największa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść naczynie z masą wiśniową na kuchence na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli masz obawy, że mieszanina spala się od dołu, zmniejsz ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę do wiśni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Soda zareaguje, a masa zmieni kolor na zielony, nie przejmuj się! Kontynuuj mieszanie dżemu, a kolor ponownie zmieni kolor na czerwony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 40 minut, ale teraz dokładnie zmniejsz ogień do niskiego. I okresowo mieszaj przyszły dżem! Powinien stać się umiarkowanie gruby. Stopień gotowania można sprawdzić kropla po kropli. Upuść dżem na talerz i zobacz, czy kropla się rozprowadza, czy nie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gorący dżem wiśniowy wlać do sterylnych słoików i zwinąć gotowanymi pokrywkami. Możesz sterylizować słoiki, tak jak ja, w kuchence mikrofalowej. Wlewam wodę do dna i sterylizuję przez 2-3 minuty z mocą 800.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń słoiki w ręcznik i poczekaj, aż ostygną. Przechowywać w temperaturze pokojowej w dowolnym ciemnym miejscu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego:)

okazuje się bardzo smaczny i umiarkowanie słodki (z lekką kwaskowatością) dżem wiśniowy, który zjada się w ciągu kilku minut. Nadaje się do różnych wypieków lub po prostu jako miły dodatek do herbaty!

jeśli martwisz się pytaniem, Dlaczego do dżemu wiśniowego dodaje się sodę, odpowiem ci w ten sposób: dla gęstości. Na przykład sodę można zastąpić pektyną. Wystarczy jedna saszetka. Sama wiśnia jest bardzo soczysta, więc bez dodatkowych środków okazuje się płynna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy