skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem wiśniowy? Odmierz wymagane składniki. Dobrze umyj wiśnie, Usuń gałązki i nasiona. Lepiej to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia, okaże się szybciej. W przeciwnym razie będziesz musiał wykuć kości nożem lub poszukać hacka na ten temat w Internecie.
Krok 2:
Obrane miąższ wiśniowy przewinąć przez maszynkę do mięsa lub posiekać blenderem. Natychmiast zrób to w naczyniu, w którym ugotujesz jagodę. Powinien być szeroki - aby powierzchnia parowania była jak największa.
Krok 3:
Umieść naczynie z masą wiśniową na kuchence na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli masz obawy, że mieszanina spala się od dołu, zmniejsz ogień.
Krok 4:
Dodaj sodę do wiśni.
Krok 5:
Soda zareaguje, a masa zmieni kolor na zielony, nie przejmuj się! Kontynuuj mieszanie dżemu, a kolor ponownie zmieni kolor na czerwony.
Krok 6:
Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 40 minut, ale teraz dokładnie zmniejsz ogień do niskiego. I okresowo mieszaj przyszły dżem! Powinien stać się umiarkowanie gruby. Stopień gotowania można sprawdzić kropla po kropli. Upuść dżem na talerz i zobacz, czy kropla się rozprowadza, czy nie.
Krok 7:
Gorący dżem wiśniowy wlać do sterylnych słoików i zwinąć gotowanymi pokrywkami. Możesz sterylizować słoiki, tak jak ja, w kuchence mikrofalowej. Wlewam wodę do dna i sterylizuję przez 2-3 minuty z mocą 800.
Krok 8:
Zawiń słoiki w ręcznik i poczekaj, aż ostygną. Przechowywać w temperaturze pokojowej w dowolnym ciemnym miejscu.
Krok 9:
Smacznego:)
okazuje się bardzo smaczny i umiarkowanie słodki (z lekką kwaskowatością) dżem wiśniowy, który zjada się w ciągu kilku minut. Nadaje się do różnych wypieków lub po prostu jako miły dodatek do herbaty!
jeśli martwisz się pytaniem, Dlaczego do dżemu wiśniowego dodaje się sodę, odpowiem ci w ten sposób: dla gęstości. Na przykład sodę można zastąpić pektyną. Wystarczy jedna saszetka. Sama wiśnia jest bardzo soczysta, więc bez dodatkowych środków okazuje się płynna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g