skład / składniki
metoda gotowania
borówki brusznicy należy dokładnie posortować, usuwając ściółkę i liście, dobrze umyć, wysuszyć ręcznikiem. Po zakończeniu wlej jagody do rondla, przykryj cukrem. Za pomocą łyżki lekko zmiksuj borówki brusznicy.
Teraz umieść rondel z borówkami na kuchence i gotuj przyszły sos na małym ogniu przez 10 minut.
jeśli chcesz, aby sos był bez skórek borówki brusznicy, o delikatnej i jednorodnej konsystencji, to po 10 minutach zdejmij rondel z ognia, poczekaj, aż jego zawartość lekko ostygnie i przetrzyj przez sito. A potem ponownie podpal przyszły sos. Osobiście wolę, aby Borówki brusznice były widoczne w sosie, ponieważ pomijam ten etap.
teraz nadszedł czas, aby dodać przyprawy i ocet do przyszłego sosu. Włóż chmiel-suneli, goździki, jagody jałowca, mieszankę mielonej papryki, sól, drobno posiekaną paprykę chili do masy jagodowej. Wlej ocet balsamiczny. Dobrze wszystko wymieszaj.
gotuj zawartość rondla na małym ogniu, aż przyszły sos będzie gęsty jak galaretka. Nie zapomnij mieszać. Następnie wlej gotowy sos borówkowy do małych sterylizowanych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami. Pozwól sosowi ostygnąć w cieple, po czym lepiej przechowywać go w chłodnym miejscu.
sos do mięsa z borówki brusznicy na zimę będzie wspaniałą ozdobą każdego świątecznego dania mięsnego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g