sałatka warzywna na zimę z dodatkiem grzybów

wygodne rozwiązanie do zbierania produktów na zimę. Przepis jest interesujący, ponieważ jest to doskonały preparat na zimę z wykorzystaniem grzybów w przepisie. Bardzo smaczne do spożycia jako dodatek. Wygodne jest również zabranie takiego dania na piknik.
SolnishkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 35 % 6 g
118 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

w tym roku zebrano wiele grzybów: piętnaście kilogramów białych, dwadzieścia kilogramów masła, 10 kg zielonych warzyw, 8 kg grzybów, 10 kg grzybów i kilka parasoli)))! Jeszcze nie pojechaliśmy po grzyby. Udało im się marynować, suszyć i smażyć, można powiedzieć, że zabrali duszę w całości, ale wciąż było ich dużo i dla bezpieczeństwa zamroziliśmy je, a kiedy konieczne stało się rozładowanie zamrażarki, musieliśmy wymyślić, co z nimi zrobić, aby je zachować. Ponieważ mamy wiele puszek, wymyśliliśmy, jak rozwiązać ten problem za pomocą przepisów na przygotowanie produktów na zimę. Zwracam uwagę na przepis na bardzo smaczne przygotowanie sałatki warzywnej z dodatkiem grzybów na zimę. Miałem wcześniej gotowane i mrożone grzyby maślane. Zwykle marynuję małe grzyby, ale duże jakoś nie wyglądają zbyt pięknie marynowane.

a oto sam przepis:

wstępnie ugotuj wszystkie niezbędne składniki

1) zetrzyj marchewki na grubej tarce (możesz użyć do tego celu kombajnu z odpowiednią dyszą)

2) posiekaj kapustę lub użyj kombajnu z dyszą do rozdrabniania kapusty.

3) pokrój cebulę w pierścienie

4) pokrój ogórki w plasterki

5) paprykę obrać z nasion i pokroić w paski

6) pokrój grzyby na kawałki o wielkości około 1,5 cm

7) pokrój pomidory na 4 części

następnie wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem i zagotuj. Dodaj marchewki do wrzącego oleju i gotuj przez 5 minut. Dodaj cebulę i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj kapustę, dodaj cukier, gotuj przez 5 minut. Dodaj ogórki, papryka, grzyby i pomidory. Następnie wkładamy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. + ocet i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Włóż do wcześniej umytych i sterylnych słoików, zwiń pokrywki, odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nie wymaga dodatkowej sterylizacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy