Satsivi kurczak po gruzińsku

Otwórz skarbiec gruzińskiej kuchni! Przygotuj pyszne danie! Uwielbiam gotować dania narodowe różnych narodów. Dania kuchni kaukaskiej zajmują pierwsze miejsce na mojej liście! Po wypróbowaniu satsivi nie można zapomnieć o jego pikantnym i pikantnym smaku, a także aromacie. Ponieważ to danie jest przygotowywane bardzo szybko i łatwo, często rozpieszczam je krewnymi, a jeśli nagle pojawią się goście, nie ma nawet pytań o to, jakie danie ugotować. Nikt jeszcze nie odmówił satsivi po gruzińsku!
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

kroimy kurczaka, oddzielamy od niego nogi i skrzydła. Pokrój wszystkie części na kawałki. Czasami biorę tylko filety lub tylko uda, ale bardziej poprawne jest zrobienie satsivi z całego kurczaka.
wlej przygotowanego kurczaka gotowaną wodą i gotuj przez około 60-80 minut, nie zapominając o okresowym zbieraniu piany.
obierz cebulę, umyj, pokrój na 4 części i pokrój w paski.
smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
obrane orzechy włoskie należy zmielić na proszek. Robię to za pomocą blendera, ale możesz użyć zwykłego wałka do ciasta.
Połącz orzechy ze smażoną cebulą, dodaj paprykę, czerwoną ostrą paprykę, kolendrę do smaku. Wlać gotowy bulion (3 chochle). Jeśli sos okaże się płynny, możesz dodać trochę mąki. Solić.
oddziel mięso od kości, pokrój we włókna. Połącz przygotowane mięso z sosem.
posiekane warzywa i starty czosnek dodaj do satsivi i dobrze wymieszaj.
Satsivi po gruzińsku jest gotowy, można go podać. Jest podawany na zimno, następnego dnia również nie jest podgrzewany. Jeśli podgrzejesz, SOS ciemnieje, a jego smak się zmieni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy