skład / składniki
metoda gotowania
kroimy kurczaka, oddzielamy od niego nogi i skrzydła. Pokrój wszystkie części na kawałki. Czasami biorę tylko filety lub tylko uda, ale bardziej poprawne jest zrobienie satsivi z całego kurczaka.
wlej przygotowanego kurczaka gotowaną wodą i gotuj przez około 60-80 minut, nie zapominając o okresowym zbieraniu piany.
obierz cebulę, umyj, pokrój na 4 części i pokrój w paski.
smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
obrane orzechy włoskie należy zmielić na proszek. Robię to za pomocą blendera, ale możesz użyć zwykłego wałka do ciasta.
Połącz orzechy ze smażoną cebulą, dodaj paprykę, czerwoną ostrą paprykę, kolendrę do smaku. Wlać gotowy bulion (3 chochle). Jeśli sos okaże się płynny, możesz dodać trochę mąki. Solić.
oddziel mięso od kości, pokrój we włókna. Połącz przygotowane mięso z sosem.
posiekane warzywa i starty czosnek dodaj do satsivi i dobrze wymieszaj.
Satsivi po gruzińsku jest gotowy, można go podać. Jest podawany na zimno, następnego dnia również nie jest podgrzewany. Jeśli podgrzejesz, SOS ciemnieje, a jego smak się zmieni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g