pieczone bułki z łososiem, mięsem kraba i ogórkiem

bombowe pieczone bułki! Smaczniejsze od restauracji! To niesamowicie jasna, delikatna, a jednocześnie pikantna, słodkawa i chrupiąca pieczona bułka, w której, choć może się to wydawać dziwne, wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 54 % 19 g
196 kcal
IG: 5 / 89 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ryż do bułek. Użyj okrągłego ryżu lub specjalnego do sushi i bułek, ponieważ jest to ryż, który ma niezbędny gluten. Używając innego ryżu, najprawdopodobniej bułki się rozpadną. Wlej ryż do pojemnika i spłucz 4 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i zalej wodą w stosunku 1:1. Przykryj patelnię pokrywką i podpal.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę (nie otwieraj pokrywy podczas całego procesu gotowania). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15 minut. W tym czasie cała ciecz odparowuje. Następnie wyłącz ogrzewanie i gotuj ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Więc ryż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż zwiększa objętość 2 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz na osobnej patelni połącz ocet ryżowy, cukier i sól. Umieść rondel, ale na wolnym ogniu i rozpuść cukier i sól w occie, nie doprowadzając zawartości kadzi do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź drewniany pojemnik, wytrzyj go mokrymi ręcznikami papierowymi. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do samego pojemnika. Przenieś ugotowany ryż do tego pojemnika. Na drewnianej łyżce stopniowo wlewaj gotową mieszaninę octu, a następnie ostrożnie wlej tę mieszaninę do ryżu cienkim strumieniem na całym ryżu z łyżki. Drewnianą szpatułką delikatnie wymieszaj ryż z dressingiem. Następnie całkowicie ostudź ryż, przykrywając miskę mokrym ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bambusowa mata do formowania rolek owinąć folią spożywczą. Zapewnia to wysoki stopień higieny i ma na celu wygodną pracę, nic się do niego nie przyklei, a mata pozostanie czysta. Również użycie folii spożywczej jest okazją do przedłużenia żywotności maty bambusowej. Chroni jego wnikanie między pręty ryżu i nadzienia, pozwala rzadziej zwilżać matę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie pokrój arkusz nori nożyczkami na dwie równe części. Połóż kawałek nori błyszczącą stroną do dołu na macie. Przygotuj płyn do zwilżania rąk. Aby to zrobić, wlej kęs ryżu i wodę w stosunku 1:3 do małej miski. Zwilżając ręce w takim roztworze, wygodnie będzie pracować z ryżem. Lepiej jest używać przefiltrowanej wody, ponieważ trafia ona bezpośrednio do produktu konsumpcyjnego bez dalszej obróbki cieplnej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Namocz ręce w przygotowanym płynie octowym, weź 150 gramów ryżu i połóż go na nori. Spłaszcz ryż rękami na całej powierzchni liścia alg, tak aby z jednej strony (która jest dalej) ryż wystawał 1 cm za nori, z drugiej strony (która jest bliżej), wręcz przeciwnie, ryż powinien być mniejszy o 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć obrabiany przedmiot, aby błyszcząca strona była na górze, a ryż na dole. Przygotuj nadzienie (najlepiej wcześniej). Na drobnej tarce zetrzyj mięso kraba. Jest na płytkim, więc rolka okaże się bardziej delikatna i przewiewna w smaku. Pokrój ogórek w długie paski, łososia w długie paski średniej wielkości. Na nori umieść mięso kraba na środku. Połóż plasterki łososia po jednej stronie mięsa kraba, a paski ogórka po drugiej stronie mięsa kraba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie, trzymając nadzienie, zacznij delikatnie zwijać rolkę od siebie, aby ryż z wystającej krawędzi połączył się z ryżem na nori. Jednocześnie naciśnij rolkę matą, spraw, aby rolka była ciasna, tworząc okrągły kształt. Połóż zwiniętą rolkę na krawędzi maty, uderz w bok rolki. Zrób to z drugiej strony. W rezultacie uzyskaj równą okrągłą rolkę. Zroluj powstałą rolkę w sezamie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój rolkę ostrym nożem na 8 kawałków o tej samej wielkości. Podczas krojenia bułek zwilż nóż w roztworze octu. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do noża, a rolki nie odkształcają się podczas krojenia. Połóż pokrojone bułki nadzieniem na powierzchni roboczej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj ostry sos. Wymieszaj majonez i słodki sos chili. Przenieś powstały sos do torby cukierniczej, odetnij od niej końcówkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z przygotowanego sosu zrób czepki do pieczenia, sadząc je z torby na wierzchu każdej bułki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj blachę do pieczenia folią, na której ułóż rolki przygotowane do pieczenia. Umieść bułki w piekarniku w trybie "grill" i gotuj przez około 4-5 minut, aż uzyskasz piękną pieczoną czapkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak wyglądają gotowe bułki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania nie zapomnij o sosie sojowym, wasabi i imbirze.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy