Sałatka z majonezem grzybowym i wędzonym kurczakiem

bardzo smaczna i delikatna sałatka podbije Twoich gości! Sałatka panna młoda z majonezem grzybowym i wędzonym kurczakiem może być przygotowana w porcjach lub może być daniem. Zrobiłam jedną dużą porcję. To danie jest bardzo piękne na stole)) Czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia gotowania warzyw. Grzyby w tej sałatce lepiej jest używać pieczarek.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 20 % 5 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z majonezem grzybowym i wędzonym kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Mam majonez w butelce ze strzykawką do ciasta - bardzo przydatny podczas gotowania sałatek francuskich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ugotuj jajka - po ugotowaniu gotuj przez 10 minut-potrzebujemy jajek na twardo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A także ugotuj ziemniaki w mundurkach - po ugotowaniu dodaj trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść pieczarki na patelni i smaż bez dodawania oleju - najpierw cała woda z grzybów powinna zniknąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy w ogóle nie ma wody, dodaj olej roślinny i smaż grzyby do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do grzybów, smaż wszystko do miękkości. Sól trochę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki gotowane-schłodzone-obrane, obrane jajka, smażone grzyby-przystępujemy do montażu sałatki)) Przygotowałem jedną dużą porcję - położyłem pierścień do formowania na talerzu i pierwszą warstwę-ziemniaki starte na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu siatka majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Druga warstwa to pokrojony w kostkę wędzony kurczak.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż kurczaka na ziemniakach i na wierzchu siatki majonezu. Dostosuj ilość majonezu do swoich upodobań. Może odejść mniej więcej, możesz po prostu pokryć powierzchnię równą warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzecia warstwa to żółtka starte na drobnej tarce, nie trzeba ich smarować majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż warstwę smażonych grzybów z cebulą na żółtkach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu siatka majonezu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Cóż, górna warstwa to drobno starte białka. Wyglądają bardzo puszysto i delikatnie - no jak panna młoda) Sałatka jest gotowa. Usuwamy pierścień formujący i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się zaparzył. Osobliwością sałatek warstwowych jest ich dobre namoczenie. Jeśli czas na to pozwala, lepiej zrobić takie sałatki w przeddzień uroczystości, na przykład wieczorem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    A tak wygląda sałatka w porcjach. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy