skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z majonezem grzybowym i wędzonym kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Mam majonez w butelce ze strzykawką do ciasta - bardzo przydatny podczas gotowania sałatek francuskich.
Krok 2:
Przede wszystkim ugotuj jajka - po ugotowaniu gotuj przez 10 minut-potrzebujemy jajek na twardo.
Krok 3:
A także ugotuj ziemniaki w mundurkach - po ugotowaniu dodaj trochę soli.
Krok 4:
Następnie pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.
Krok 5:
Umieść pieczarki na patelni i smaż bez dodawania oleju - najpierw cała woda z grzybów powinna zniknąć.
Krok 6:
Gdy w ogóle nie ma wody, dodaj olej roślinny i smaż grzyby do miękkości.
Krok 7:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do grzybów, smaż wszystko do miękkości. Sól trochę.
Krok 8:
Ziemniaki gotowane-schłodzone-obrane, obrane jajka, smażone grzyby-przystępujemy do montażu sałatki)) Przygotowałem jedną dużą porcję - położyłem pierścień do formowania na talerzu i pierwszą warstwę-ziemniaki starte na grubej tarce.
Krok 9:
Na wierzchu siatka majonezu.
Krok 10:
Druga warstwa to pokrojony w kostkę wędzony kurczak.
Krok 11:
Połóż kurczaka na ziemniakach i na wierzchu siatki majonezu. Dostosuj ilość majonezu do swoich upodobań. Może odejść mniej więcej, możesz po prostu pokryć powierzchnię równą warstwą.
Krok 12:
Trzecia warstwa to żółtka starte na drobnej tarce, nie trzeba ich smarować majonezem.
Krok 13:
Rozłóż warstwę smażonych grzybów z cebulą na żółtkach.
Krok 14:
Na wierzchu siatka majonezu.
Krok 15:
Cóż, górna warstwa to drobno starte białka. Wyglądają bardzo puszysto i delikatnie - no jak panna młoda) Sałatka jest gotowa. Usuwamy pierścień formujący i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się zaparzył. Osobliwością sałatek warstwowych jest ich dobre namoczenie. Jeśli czas na to pozwala, lepiej zrobić takie sałatki w przeddzień uroczystości, na przykład wieczorem.
Krok 16:
Smacznego!
Krok 17:
A tak wygląda sałatka w porcjach. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g