zupa z indyka z ziemniakami i makaronem

aromatyczny bulion z indyka z warzywami i makaronem. Szyje z indyka bardzo dobrze nadają się do przygotowania bulionu, taki bulion nie jest tłusty, umiarkowanie bogaty, można do niego dodawać warzywa, zioła, makaron.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 44 % 4 g
42 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bulion z indyka na 3 litry wody, weź 3 szyje z indyka bez skóry, a także warzywa - 4 ziemniaki, cebulę, marchewkę, kilka ząbków czosnku, mały pęczek pietruszki i koperku oraz szklankę makaronu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij szyje indyka wodą, zagotuj, usuń pianę, która unosi się podczas gotowania i gotuj na małym ogniu przez godzinę, przykrywając patelnię pokrywką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania szyj przygotujemy wszystkie pozostałe składniki bulionu. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki kroimy w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj koperek i pietruszkę nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ząbki czosnku przepuszczamy przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wracamy do szyjek z indyka, w ciągu godziny już się ugotowały, zostawiamy je w bulionie i wlewamy pokrojone ziemniaki, cebulę i marchewkę do rondla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól bulionu, wymieszaj, zagotuj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 20 minutach dodaj makaron do bulionu, gotuj przez kolejne 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pod koniec gotowania wlej posiekane warzywa do bulionu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po ziołach dodaj czosnek, wymieszaj bulion, pozwól mu się zagotować.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj patelnię pokrywką i po minucie wyłącz ogień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bulion z indyka jest gotowy, wlej go na talerze, do każdej porcji włóż kawałek szyi z indyka i podawaj na obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy