skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować bulion z indyka na 3 litry wody, weź 3 szyje z indyka bez skóry, a także warzywa - 4 ziemniaki, cebulę, marchewkę, kilka ząbków czosnku, mały pęczek pietruszki i koperku oraz szklankę makaronu.
Krok 2:
Napełnij szyje indyka wodą, zagotuj, usuń pianę, która unosi się podczas gotowania i gotuj na małym ogniu przez godzinę, przykrywając patelnię pokrywką.
Krok 3:
Podczas gotowania szyj przygotujemy wszystkie pozostałe składniki bulionu. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
Krok 4:
Pokrój cebulę w średnią kostkę.
Krok 5:
Marchewki kroimy w drobną kostkę.
Krok 6:
Posiekaj koperek i pietruszkę nożem.
Krok 7:
Ząbki czosnku przepuszczamy przez prasę.
Krok 8:
Wracamy do szyjek z indyka, w ciągu godziny już się ugotowały, zostawiamy je w bulionie i wlewamy pokrojone ziemniaki, cebulę i marchewkę do rondla.
Krok 9:
Sól bulionu, wymieszaj, zagotuj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 10:
Po 20 minutach dodaj makaron do bulionu, gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 11:
Pod koniec gotowania wlej posiekane warzywa do bulionu.
Krok 12:
Po ziołach dodaj czosnek, wymieszaj bulion, pozwól mu się zagotować.
Krok 13:
Przykryj patelnię pokrywką i po minucie wyłącz ogień.
Krok 14:
Bulion z indyka jest gotowy, wlej go na talerze, do każdej porcji włóż kawałek szyi z indyka i podawaj na obiad.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g