Zupa z kurczaka z soczewicą

pyszna, aromatyczna i zdrowa zupa z zielonej soczewicy! Nie tak często widzimy dania z soczewicą w menu, ale na próżno. Są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Dodając do nich różne przyprawy, masz możliwość uzyskania tych walorów smakowych, które zapewnią Ci maksymalną przyjemność! Eksperymentuj!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki potrzebne do przygotowania zupy. Warzywa myjemy i myjemy, soczewicę sortujemy i myjemy. Do tej zupy biorę zieloną soczewicę, nazywa się ją również talerzem. Nie moczę go wcześniej. W rondelku z wodą wkładam udka z kurczaka, podpalam i doprowadzam do wrzenia. Usuwam pojawiającą się pianę, dodaję trochę wody i dodaję soczewicę, ponownie doprowadzam do wrzenia i usuwam pianę. Teraz gotuję na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 1 godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania kurczaka i soczewicy pokrój marchewki w cienkie kostki i podsmaż je na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kurczak jest gotowy, wyjmujemy go i wkładamy do osobnego naczynia. Nie lubię zostawiać mięsa ani kurczaka w przygotowywanym pierwszym naczyniu, zawsze dodaję je do talerza przed podaniem. Jednocześnie pamiętaj, aby zważyć gotowe mięso lub kurczaka i wziąć pod uwagę wagę przy obliczaniu zawartości kalorii w naczyniu. Teraz musisz upewnić się, że soczewica jest prawie ugotowana, Dodaj do niej ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę, dodaj sól i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaje dodać kurkuma, gotować zupę przez kolejne 10 minut i dodać liść laurowy. Z liściem laurowym zupa powoli gotuje się tylko przez 5 minut, wyłącz piec, przykryj garnek pokrywką i daj zupie trochę czasu na zaparzenie! Podając zupę, nie zapomnij postawić kwaśnej śmietany na stole, aby można ją było dodać do zupy. Smacznego!

tę pyszną i aromatyczną zupę przygotowuję w dwóch wariantach. Ten, który jest dziś prezentowany, jest miękki. A jeśli dodasz drobno posiekaną cebulę do marchewki na patelni podczas smażenia, a kilka ząbków drobno posiekanego lub wyciśniętego czosnku do liścia laurowego, zupa będzie nie tylko aromatyczna, ale także ostra. Cóż, bardzo smaczne! I nie daj się zastraszyć niezwykłym kolorem zupy-to zielona soczewica i kurkuma tak ją pokolorowały! Najważniejsze, że jest bardzo smaczny i zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy