skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy składniki potrzebne do przygotowania zupy. Warzywa myjemy i myjemy, soczewicę sortujemy i myjemy. Do tej zupy biorę zieloną soczewicę, nazywa się ją również talerzem. Nie moczę go wcześniej. W rondelku z wodą wkładam udka z kurczaka, podpalam i doprowadzam do wrzenia. Usuwam pojawiającą się pianę, dodaję trochę wody i dodaję soczewicę, ponownie doprowadzam do wrzenia i usuwam pianę. Teraz gotuję na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 1 godzinę.
Krok 2:
Podczas gotowania kurczaka i soczewicy pokrój marchewki w cienkie kostki i podsmaż je na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 3:
Gdy kurczak jest gotowy, wyjmujemy go i wkładamy do osobnego naczynia. Nie lubię zostawiać mięsa ani kurczaka w przygotowywanym pierwszym naczyniu, zawsze dodaję je do talerza przed podaniem. Jednocześnie pamiętaj, aby zważyć gotowe mięso lub kurczaka i wziąć pod uwagę wagę przy obliczaniu zawartości kalorii w naczyniu. Teraz musisz upewnić się, że soczewica jest prawie ugotowana, Dodaj do niej ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę, dodaj sól i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Krok 4:
Pozostaje dodać kurkuma, gotować zupę przez kolejne 10 minut i dodać liść laurowy. Z liściem laurowym zupa powoli gotuje się tylko przez 5 minut, wyłącz piec, przykryj garnek pokrywką i daj zupie trochę czasu na zaparzenie! Podając zupę, nie zapomnij postawić kwaśnej śmietany na stole, aby można ją było dodać do zupy. Smacznego!
tę pyszną i aromatyczną zupę przygotowuję w dwóch wariantach. Ten, który jest dziś prezentowany, jest miękki. A jeśli dodasz drobno posiekaną cebulę do marchewki na patelni podczas smażenia, a kilka ząbków drobno posiekanego lub wyciśniętego czosnku do liścia laurowego, zupa będzie nie tylko aromatyczna, ale także ostra. Cóż, bardzo smaczne! I nie daj się zastraszyć niezwykłym kolorem zupy-to zielona soczewica i kurkuma tak ją pokolorowały! Najważniejsze, że jest bardzo smaczny i zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g