skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Aby cały proces gotowania trwał jak najmniej czasu, radzę najpierw zdobyć dwa rondle, jeden duży-ugotujemy w nim makaron, drugi mały - ugotujemy w nim brokuły. Napełnij każdy rondel wodą i wyślij do ognia. Gdy tylko woda zagotuje się w dużym rondlu, dobrze ją solimy i dodajemy makaron i gotujemy do stanu al dente, lub mówiąc prościej, nie rozgotuj makaronu!
Krok 2:
Brokuły są podzielone na małe kwiatostany.
Krok 3:
Gotuj we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.
Krok 4:
Drobno posiekaj białą część zielonej cebuli.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę (możesz również dodać posiekany ząbek czosnku, jeśli chcesz) i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.
Krok 6:
Do cebuli dodaj szynkę posiekaną w paski. Wymieszaj, smaż przez 2 minuty.
Krok 7:
I dodaj ugotowane różyczki brokułów. Smażyć przez 2-3 minuty ciągle mieszając.
Krok 8:
Wlej śmietanę i od 0,5 łyżki. do 1 łyżki. wywar z makaronu (wybierz ilość płynu z makaronu według własnego gustu, ale powinno być dużo sosu, aby makaron nie był suchy). Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3-5 minut.
Krok 9:
Dodaj posiekane liście świeżej bazylii i garść startego sera (najlepiej parmezanu) na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 2 minuty i usuń sos z ognia.
Krok 10:
Wymieszaj ugotowany makaron z powstałym sosem, podgrzej na ogniu przez 1 minutę i możesz podać.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Penne - 330 kcal/100g