Makaron penne w sosie z szynką i brokułami

pyszny, obfity, jasny lunch dla całej rodziny!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 49 % 21 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Aby cały proces gotowania trwał jak najmniej czasu, radzę najpierw zdobyć dwa rondle, jeden duży-ugotujemy w nim makaron, drugi mały - ugotujemy w nim brokuły. Napełnij każdy rondel wodą i wyślij do ognia. Gdy tylko woda zagotuje się w dużym rondlu, dobrze ją solimy i dodajemy makaron i gotujemy do stanu al dente, lub mówiąc prościej, nie rozgotuj makaronu!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Brokuły są podzielone na małe kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj białą część zielonej cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę (możesz również dodać posiekany ząbek czosnku, jeśli chcesz) i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do cebuli dodaj szynkę posiekaną w paski. Wymieszaj, smaż przez 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dodaj ugotowane różyczki brokułów. Smażyć przez 2-3 minuty ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę i od 0,5 łyżki. do 1 łyżki. wywar z makaronu (wybierz ilość płynu z makaronu według własnego gustu, ale powinno być dużo sosu, aby makaron nie był suchy). Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane liście świeżej bazylii i garść startego sera (najlepiej parmezanu) na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 2 minuty i usuń sos z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj ugotowany makaron z powstałym sosem, podgrzej na ogniu przez 1 minutę i możesz podać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Penne - 330   kcal/100g

Podobne przepisy