skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty do przygotowania pysznej sałatki z soczewicy bierzemy zgodnie z listą, warzywa i warzywa.
Krok 2:

Przed gotowaniem myjemy soczewicę kilka razy, a następnie napełniamy wodą w ilości dwóch szklanek wody na szklankę soczewicy i podpalamy.
Krok 3:

Gotuj soczewicę od momentu wrzenia przez pół godziny na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.
Krok 4:

Podczas gotowania soczewicy przygotowujemy pozostałe składniki: cebulę kroimy w cienkie ćwiartki.
Krok 5:

Posiekaną cebulę zalać wrzącą wodą.
Krok 6:

Dodaj ocet do cebuli we wrzącej wodzie, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 7:

Pod koniec gotowania soczewicy sól i po 5 minutach wyłącz ogień. W tym czasie woda z soczewicy się zagotuje, soczewica będzie gotowa.
Krok 8:

Włóż ugotowaną soczewicę do miski i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
Krok 9:

Obierz słodką paprykę i pokrój w małe paski.
Krok 10:

Posiekaj warzywa nożem.
Krok 11:

Pokrój pomidory w drobną kostkę.
Krok 12:

Twardy ser kroimy w małe kostki.
Krok 13:

Wrzuć marynowaną cebulę do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
Krok 14:

Gdy gotowana soczewica ostygnie, dodaj do niej wszystkie posiekane składniki do miski, sól do smaku i dopraw sałatkę olejem roślinnym.
Krok 15:

Wymieszaj sałatkę z soczewicy i włóż do salaterki lub wazonów porcjowanych.
Krok 16:

Podajemy pyszną i prostą sałatkę z soczewicy, dekorując ją liśćmi zieleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g




