zielona sałatka z soczewicy z pomidorami i miętą

obfita i zdrowa sałatka do codziennego menu. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu, soczewicę można ugotować z wyprzedzeniem. Okazuje się, że jest to smaczna i satysfakcjonująca przekąska, aromatyczne warzywa bardzo skutecznie uzupełniają smak.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 54 % 20 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania pysznej sałatki z soczewicy bierzemy zgodnie z listą, warzywa i warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed gotowaniem myjemy soczewicę kilka razy, a następnie napełniamy wodą w ilości dwóch szklanek wody na szklankę soczewicy i podpalamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj soczewicę od momentu wrzenia przez pół godziny na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania soczewicy przygotowujemy pozostałe składniki: cebulę kroimy w cienkie ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaną cebulę zalać wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ocet do cebuli we wrzącej wodzie, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania soczewicy sól i po 5 minutach wyłącz ogień. W tym czasie woda z soczewicy się zagotuje, soczewica będzie gotowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ugotowaną soczewicę do miski i pozwól jej całkowicie ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz słodką paprykę i pokrój w małe paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj warzywa nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Twardy ser kroimy w małe kostki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wrzuć marynowaną cebulę do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy gotowana soczewica ostygnie, dodaj do niej wszystkie posiekane składniki do miski, sól do smaku i dopraw sałatkę olejem roślinnym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj sałatkę z soczewicy i włóż do salaterki lub wazonów porcjowanych.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podajemy pyszną i prostą sałatkę z soczewicy, dekorując ją liśćmi zieleni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy