skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić porcję sałatki z filetem z kurczaka z jajkiem i serem w miseczkach? Zanurz filet z kurczaka na sałatkę we wrzącej wodzie i gotuj przez 30 minut. Schłodzić gotowe mięso. Zalej jajka zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź jajka, zanurzając je w zimnej wodzie. Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania charakterystycznego zapachu.
Krok 2:
Dlaczego krica jest zanurzona w wrzącej wodzie?. Kiedy mięso jest gotowane na sałatkę, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie. Jednocześnie Na Zewnątrz mięso jest natychmiast & quot; zapieczętowane" i wszystkie soki pozostają w kawałku. Dlatego mięso w sałatce będzie bardziej soczyste. Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Sałatkę można rozłożyć we wspólnej salaterce, w porcjach lub, jak u mnie,w miseczkach. Połóż pokrojone mięso z kurczaka na dnie misek i posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, zalej wrzącą wodą. Odłóż na sitko, aby szkło woda. Dodaj do salaterki. Jeśli twoja cebula nie jest gorzka, nie możesz wlać wrzącej wody. Posmaruj majonezem. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce bezpośrednio do misek na cebuli. Nie musisz ich mocno naciskać. Niech sałatka będzie przewiewna.
Krok 5:
Dodaj również niewielką ilość majonezu.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce i ułóż w następnej warstwie. Ser może być absolutnie dowolny. Najważniejsze, że można go zetrzeć.
Krok 7:
Wierzch sałatki obficie posyp prażonymi orzechami włoskimi. Po upieczeniu orzechy nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, więc po prostu nie będzie można oprzeć się smakowi takiej sałatki. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce.
Krok 8:
Gotowa sałatka jest delikatna, lekka i bardzo smaczna. Smacznego!
delikatne mięso z kurczaka świetnie komponuje się z prażonymi orzechami. A Uzupełnienie sałatki serem i jajkami nadaje smakowi delikatności i lekkości.
zawartość takiej sałatki można uzupełnić grzybami (pieczarki w puszkach lub smażone) lub ogórkami kiszonymi.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g