porcja sałatki z filetem z kurczaka z jajkiem i serem w miseczkach

wspaniałe połączenie składników sałatki! Pyszna sałatka z kurczakiem i orzechami może być podawana jako niezależne danie-jest dość sycąca. I możesz ugotować go na świątecznym stole, oprócz innych potraw. Kurczak jest lekkostrawny i dobrze komponuje się z wieloma składnikami..
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 9 % 3 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić porcję sałatki z filetem z kurczaka z jajkiem i serem w miseczkach? Zanurz filet z kurczaka na sałatkę we wrzącej wodzie i gotuj przez 30 minut. Schłodzić gotowe mięso. Zalej jajka zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź jajka, zanurzając je w zimnej wodzie. Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania charakterystycznego zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dlaczego krica jest zanurzona w wrzącej wodzie?. Kiedy mięso jest gotowane na sałatkę, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie. Jednocześnie Na Zewnątrz mięso jest natychmiast & quot; zapieczętowane" i wszystkie soki pozostają w kawałku. Dlatego mięso w sałatce będzie bardziej soczyste. Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sałatkę można rozłożyć we wspólnej salaterce, w porcjach lub, jak u mnie,w miseczkach. Połóż pokrojone mięso z kurczaka na dnie misek i posmaruj odrobiną majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, zalej wrzącą wodą. Odłóż na sitko, aby szkło woda. Dodaj do salaterki. Jeśli twoja cebula nie jest gorzka, nie możesz wlać wrzącej wody. Posmaruj majonezem. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce bezpośrednio do misek na cebuli. Nie musisz ich mocno naciskać. Niech sałatka będzie przewiewna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj również niewielką ilość majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce i ułóż w następnej warstwie. Ser może być absolutnie dowolny. Najważniejsze, że można go zetrzeć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wierzch sałatki obficie posyp prażonymi orzechami włoskimi. Po upieczeniu orzechy nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, więc po prostu nie będzie można oprzeć się smakowi takiej sałatki. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowa sałatka jest delikatna, lekka i bardzo smaczna. Smacznego!

delikatne mięso z kurczaka świetnie komponuje się z prażonymi orzechami. A Uzupełnienie sałatki serem i jajkami nadaje smakowi delikatności i lekkości.
zawartość takiej sałatki można uzupełnić grzybami (pieczarki w puszkach lub smażone) lub ogórkami kiszonymi.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy