skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do pieczenia słodkiego kruchego ciasta z czarną porzeczką. Latem do takiego ciasta Nadaje się Dojrzała świeża porzeczka, a zimą można użyć mrożonych jagód. Zacznijmy przygotowywać ciasto od przygotowania ciasta. W głębokiej misce włóż zmiękczone masło, dodaj śmietanę, cukier i sól. Wbij jajko kurze.
Krok 2:
Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką, połączoną i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Krok 4:
Nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, najważniejsze jest zebranie ciasta w kulkę. Owijamy kulkę ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie zrobimy nadzienie do ciasta z czarnej porzeczki.
Krok 5:
Dokładnie umyj jagody czarnej porzeczki, Usuń gałązki, liście i zanieczyszczenia. Wrzuć jagody do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 6:
Wlej wodę do rondla lub rondla, włóż cukier. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Gotuj syrop na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlej porzeczki do syropu, ostrożnie, aby się nie poparzyć. Gotuj jagody w syropie przez około 10 minut.
Krok 7:
Wlej skrobię rozcieńczoną w zimnej wodzie (2 łyżki stołowe) do gorącej mieszanki jagodowej i szybko wymieszaj, aby masa stała się jednorodna i gęsta. Trzymamy ogień jeszcze przez kilka minut, wyłączamy ogień. Nadzienie jest gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą od drugiej. Większość rozwałkować na cienką okrągłą warstwę i rozprowadzić w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Krawędzie ciasta powinny przylegać do ścian formy, tworząc małe boki.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie z czarnej porzeczki na cieście.
Krok 10:
Na wierzchu ciasta zamykamy kratkę z resztek ciasta, wzdłuż krawędzi można zrobić warkocz z ciasta. W razie potrzeby z pozostałego ciasta można po prostu rozwałkować okrągłe ciasto i przykryć nim ciasto. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Ciasto jest gotowe, podajemy je do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g