ciasto z czarnej porzeczki na maśle i śmietanie

pyszne, miękkie z przyjemnym słodko-kwaśnym nadzieniem jagodowym! Latem wiele rodzin często piecze słodkie ciasta z jagodami. To szybkie i smaczne wypieki na herbatę. Niektóre gospodynie domowe sceptycznie podchodzą do takiej jagody jak czarna porzeczka, aby używać jej jako nadzienia do słodkich ciast, wierząc, że jest zbyt kwaśna do pieczenia. Ale w rzeczywistości jest to jedno z najlepszych nadzień do słodkich wypieków, najważniejsze jagody są odpowiednio przygotowane jako nadzienie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 66 % 40 g
319 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do pieczenia słodkiego kruchego ciasta z czarną porzeczką. Latem do takiego ciasta Nadaje się Dojrzała świeża porzeczka, a zimą można użyć mrożonych jagód. Zacznijmy przygotowywać ciasto od przygotowania ciasta. W głębokiej misce włóż zmiękczone masło, dodaj śmietanę, cukier i sól. Wbij jajko kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką, połączoną i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, najważniejsze jest zebranie ciasta w kulkę. Owijamy kulkę ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie zrobimy nadzienie do ciasta z czarnej porzeczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj jagody czarnej porzeczki, Usuń gałązki, liście i zanieczyszczenia. Wrzuć jagody do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do rondla lub rondla, włóż cukier. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Gotuj syrop na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlej porzeczki do syropu, ostrożnie, aby się nie poparzyć. Gotuj jagody w syropie przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej skrobię rozcieńczoną w zimnej wodzie (2 łyżki stołowe) do gorącej mieszanki jagodowej i szybko wymieszaj, aby masa stała się jednorodna i gęsta. Trzymamy ogień jeszcze przez kilka minut, wyłączamy ogień. Nadzienie jest gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą od drugiej. Większość rozwałkować na cienką okrągłą warstwę i rozprowadzić w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Krawędzie ciasta powinny przylegać do ścian formy, tworząc małe boki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie z czarnej porzeczki na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu ciasta zamykamy kratkę z resztek ciasta, wzdłuż krawędzi można zrobić warkocz z ciasta. W razie potrzeby z pozostałego ciasta można po prostu rozwałkować okrągłe ciasto i przykryć nim ciasto. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Ciasto jest gotowe, podajemy je do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy