okroshka z musztardą i kwaśną śmietaną

Ta łatwa zimna zupa uratuje letnie upały! Miłość do okroshki mam od dzieciństwa-dobrze pamiętam w letnim domku ze świeżych warzyw, dla mnie była to prawdziwa uczta. Produkty dla okroshki były zawsze pod ręką, a babcia gotowała ją z domowego kwasu chlebowego, co czyniło ją wyjątkowo smaczną.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej umyj warzywa. Aby to zrobić, możesz użyć pędzla, zwłaszcza jeśli mówimy o ziemniakach. Co więcej, ugotujemy go w mundurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki w mundurkach. Aby to zrobić, włóż umyte owoce do rondla, zalej wodą. Gdy woda się zagotuje, Posol ją i gotuj warzywa do miękkości. Po ugotowaniu gotowanie zajmuje zwykle do 20 minut. Pod warunkiem, że wziąłeś rośliny okopowe tej samej średniej wielkości. Jednocześnie z ziemniakami ugotuj jajka, gotuj przez 5-8 minut, aby uzyskać twardo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w małe kostki. Nie zapomnij podlać noża wodą z kranu, zapobiegnie to "łzom cebuli")) i tak, zwykle do okroshki dodaje się zieloną cebulę, ale lubię ją z cebulą, więc kładę ją. Możesz powtórzyć za mną lub zrobić to po swojemu. Poniżej powiem Ci, jak uzyskać idealną okroshkę ze zwykłą cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę zetrzyj solą (około 0,5 łyżeczki. l.) dopóki nie wypuści soku. To uwolni go od goryczy i nikt nie zrozumie, czy zielona cebula jest w okroshce, czy nie. Jak dla mnie-z cebulą jest jeszcze smaczniejsza, daje lekką ostrość gotowemu daniu. Wskazane jest dodanie cebuli do okroshki na samym końcu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój gotowaną kiełbasę w drobną kostkę. Sprawdź, czy zdjąłeś z niej skórę, czasami o tym zapominasz, a ona zostaje (i nie chcesz)).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój świeże ogórki w kostkę. Jeśli skóra jest twarda, lepiej ją obrać. Moja skórka jest w porządku, więc ją zostawiłam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój rzodkiewkę w podobny sposób w kostkę. Nie każdy lubi smak rzodkiewki, więc można ją dodawać do woli. Ponadto możesz go zetrzeć, a nie pokroić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka najprawdopodobniej już się ugotowały - obieramy je ze skorupy, a także kroimy w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowane ziemniaki są obrane i pokrojone w taki sam sposób, jak pozostałe składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj zielenie. Do okroshki idealny jest koperek i pietruszka. Można jednak zostawić coś jednego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprawiamy klasyczną okroshkę kwaśną śmietaną. A teraz nadszedł czas, aby dodać cebulę startą solą!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trochę dosalamy do smaku (w końcu cebula, jak pamiętacie, była już z solą).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W razie potrzeby dodaj trochę musztardy, nada okroshce lekką pikantność.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Doprawiamy okroshkę domowym kwaśno-słodkim kwasem-jest to idealne rozwiązanie, ale możesz też użyć kwasu ze sklepu. Jak dla mnie smak nie będzie taki sam - dla amatora)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasza idealna klasyczna okroshka na kwasie jest gotowa. Smacznego!

Przydatne informacje: produktów na okroshce nie można od razu napełniać kwasem chlebowym i nie doprawiać kwaśną śmietaną, ale przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce. I napełnij porcje każdemu zjadaczowi tuż przed ucztą. Radzę przechowywać pokrojone warzywa z jajkiem i ziołami w tej formie nie dłużej niż jeden lub półtora dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy