skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej umyj warzywa. Aby to zrobić, możesz użyć pędzla, zwłaszcza jeśli mówimy o ziemniakach. Co więcej, ugotujemy go w mundurze.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki w mundurkach. Aby to zrobić, włóż umyte owoce do rondla, zalej wodą. Gdy woda się zagotuje, Posol ją i gotuj warzywa do miękkości. Po ugotowaniu gotowanie zajmuje zwykle do 20 minut. Pod warunkiem, że wziąłeś rośliny okopowe tej samej średniej wielkości. Jednocześnie z ziemniakami ugotuj jajka, gotuj przez 5-8 minut, aby uzyskać twardo.
Krok 3:
Pokrój cebulę w małe kostki. Nie zapomnij podlać noża wodą z kranu, zapobiegnie to "łzom cebuli")) i tak, zwykle do okroshki dodaje się zieloną cebulę, ale lubię ją z cebulą, więc kładę ją. Możesz powtórzyć za mną lub zrobić to po swojemu. Poniżej powiem Ci, jak uzyskać idealną okroshkę ze zwykłą cebulą.
Krok 4:
Posiekaną cebulę zetrzyj solą (około 0,5 łyżeczki. l.) dopóki nie wypuści soku. To uwolni go od goryczy i nikt nie zrozumie, czy zielona cebula jest w okroshce, czy nie. Jak dla mnie-z cebulą jest jeszcze smaczniejsza, daje lekką ostrość gotowemu daniu. Wskazane jest dodanie cebuli do okroshki na samym końcu.
Krok 5:
Pokrój gotowaną kiełbasę w drobną kostkę. Sprawdź, czy zdjąłeś z niej skórę, czasami o tym zapominasz, a ona zostaje (i nie chcesz)).
Krok 6:
Pokrój świeże ogórki w kostkę. Jeśli skóra jest twarda, lepiej ją obrać. Moja skórka jest w porządku, więc ją zostawiłam.
Krok 7:
Pokrój rzodkiewkę w podobny sposób w kostkę. Nie każdy lubi smak rzodkiewki, więc można ją dodawać do woli. Ponadto możesz go zetrzeć, a nie pokroić.
Krok 8:
Jajka najprawdopodobniej już się ugotowały - obieramy je ze skorupy, a także kroimy w kostkę.
Krok 9:
Gotowane ziemniaki są obrane i pokrojone w taki sam sposób, jak pozostałe składniki.
Krok 10:
Posiekaj zielenie. Do okroshki idealny jest koperek i pietruszka. Można jednak zostawić coś jednego.
Krok 11:
Doprawiamy klasyczną okroshkę kwaśną śmietaną. A teraz nadszedł czas, aby dodać cebulę startą solą!
Krok 12:
Trochę dosalamy do smaku (w końcu cebula, jak pamiętacie, była już z solą).
Krok 13:
W razie potrzeby dodaj trochę musztardy, nada okroshce lekką pikantność.
Krok 14:
Doprawiamy okroshkę domowym kwaśno-słodkim kwasem-jest to idealne rozwiązanie, ale możesz też użyć kwasu ze sklepu. Jak dla mnie smak nie będzie taki sam - dla amatora)
Krok 15:
Nasza idealna klasyczna okroshka na kwasie jest gotowa. Smacznego!
Przydatne informacje: produktów na okroshce nie można od razu napełniać kwasem chlebowym i nie doprawiać kwaśną śmietaną, ale przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce. I napełnij porcje każdemu zjadaczowi tuż przed ucztą. Radzę przechowywać pokrojone warzywa z jajkiem i ziołami w tej formie nie dłużej niż jeden lub półtora dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g