skład / składniki
metoda gotowania
potrzebujemy 3-litrowego garnka i patelni z bokami.
1. Wołowina. Bez względu na to, która część, bez względu na to, czy jest na kości, czy Bez, z żyłami czy polędwicą, najważniejsze jest to, że nie jest twarda, w przeciwnym razie będziesz musiał gotować przez bardzo długi czas. Będziemy mieli główny napar z kiełbas.
zwykle biorę do tego dania szyję wołową. Należy włożyć cały kawałek do rondla i zalać wodą. Aby mięso gotowało się szybciej, można je pokroić na duże kawałki w poprzek włókien.
gotuj mięso, aż będzie gotowe, stale usuwając pianę.
2. Podczas gotowania mięsa możesz przygotować sos - pokrój kiełbasy w paski (jeśli używasz kiełbas myśliwskich, możesz je pokroić w pierścienie), pokrój ogórki w paski i cebulę w półpierścienie.
Zwykle kupuję do tego dania gotowaną lub wędzoną kiełbasę, kiełbasę myśliwską, wędzone żeberka wieprzowe.
w razie potrzeby zamiast marynowanych ogórków można użyć marynowanych, ale radzę marynować, solone będą się wyróżniać smakiem.
3. Gdy mięso będzie gotowe, należy je wyjąć, pokroić w paski i włożyć z powrotem do bulionu. W tym samym czasie nie wyłączamy bulionu, ale zmniejszamy go do minimum.
4. Posiekane wędliny usmażyć na suchej patelni i dodać do bulionu.
5. Na tłuszczu pozostałym po usmażeniu kiełbas podsmaż cebulę, a następnie ogórki kiszone. Jeśli jest mało tłuszczu, możesz dodać trochę oleju roślinnego. Na tym etapie możesz dodać koncentrat pomidorowy do cebuli i ogórków. Dodaj smażoną cebulę i ogórki do bulionu.
6. Jeśli w poprzednim kroku nie dodano koncentratu pomidorowego, dodaj go do bulionu. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
7. Po ugotowaniu musisz gotować przez 2-3 minuty. Dodaj pieprz, liść laurowy, oliwki i/lub oliwki, sól do smaku (pamiętaj, że przysmaki z kiełbasy są już słone i dadzą sól do zupy). W zależności od wielkości cytryny należy ją podzielić na 2-4 plasterki, wycisnąć z nich sok do zupy i wysłać tam same plasterki. Do zupy można dodać kilka łyżek solanki z ogórków kiszonych.
pozostaw zupę na 30 minut.
możesz podawać ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g