czerwony kawior sztuczny z keczupu

własny czerwony kawior do dekoracji stołu! Nie radzę kupować sztucznego kawioru z masą konserwantów w sklepie. Co więcej, łatwo jest zrobić to w domu z naturalnych produktów. Spróbuj!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 93 % 43 g
węglowodany 7 % 3 g
397 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty: Woda, możesz wziąć bulion mineralny bez gazów lub ryb; keczup lub pasta pomidorowa, możesz zrobić kawior ze szklanki soku pomidorowego, ale wtedy woda nie będzie potrzebna; agar-agar 1,5 łyżeczki lub żelatyna, ale jego ilość jest 4 razy większa, tj. już 6 łyżeczek; sól do smaku, o ile bardziej lub mniej słony kawior lubi; olej słonecznikowy jest najlepiej bezwonny; potrzebujemy również jednorazowej strzykawki bez igły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie: godzinę przed ugotowaniem kawioru olej słonecznikowy należy włożyć do zamrażarki. Wlej szklankę wody do małego rondla lub rondla, dodaj tam keczup lub koncentrat pomidorowy, delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, aby keczup dobrze się rozpuścił, dodaj trochę soli do smaku, wymieszaj, a następnie dodaj agar-agar, wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na średnim ogniu, mieszając, aby doprowadzić zawartość do wrzenia, 5-7 sekund po zagotowaniu zdejmij z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masę z patelni do osobnego naczynia i pozostaw do ostygnięcia w pomieszczeniu do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ostygnięciu płynu należy go dobrze wymieszać, wlać powstałą masę do strzykawki i wlać odrobinę kropli do szklanki oleju słonecznikowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ olej słonecznikowy jest zimny, a ciecz kawiorowa ma temperaturę pokojową, kropelki natychmiast zamieniają się w małe kulki, osiadają na dnie szklanki i dokładnie imitują kawior, a olej słonecznikowy zapobiega sklejaniu się jaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko olej w szklance zbliży się do krawędzi, musisz odcedzić gotowe jaja gazą lub sitem, a następnie przepracować resztę masy kawioru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cóż, to wszystko-kawior jest gotowy! Nie różni się od tego sprzedawanego w sklepie, tylko kawior sklepowy nadal dodaje różne szkodliwe dodatki chemiczne. Taki kawior można wykorzystać do dekoracji świątecznego stołu - kanapek, sałatek itp. W ten sam sposób możesz zrobić czarny kawior, tylko Weź sos sojowy jako podstawę.

jeśli planuje się zrobić dużo kawioru, lepiej użyć dwóch szklanek oleju słonecznikowego, ponieważ olej powinien być wystarczająco zimny. Jeśli podstawa kawioru zacznie gęstnieć, ciecz należy podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej na kuchence, a następnie kontynuować pracę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy