skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne produkty: najcieńszy i najtańszy smalec ze skórą; mięso mielone można użyć dowolnego smaku, w tym przepisie zostanie użyta mielona wieprzowina; jedna średnia marchewka; cztery ząbki czosnku; możesz użyć dowolnych ziół, ale najlepiej wziąć pachnący koperek z natką pietruszki około 100 gramów; łyżeczka przyprawy do grilla; pieprz i sól do smaku. Ponadto potrzebujesz rękawa do pieczenia i mocnej nici.
Krok 2:
Farsz: do gotowej mielonej wieprzowiny dodaj sól, pieprz i przyprawę do kebaba, wszystko dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
Krok 3:
Smalec: opłucz jeden kilogram cienkiego smalcu wieprzowego pod bieżącą wodą, osusz smalec ręcznikami papierowymi, dokładnie obierz smalec, możesz dobrze zeskrobać nożem, przeciąć przygotowany smalec na pół, a następnie wykonać płytkie nacięcia na krzyż na smalcu, następnie posyp smalec solą i pieprzem, posmaruj smalec czosnkiem przepuszczonym przez czosnek, a następnie dobrze zmiel smalec tymi przyprawami.
Krok 4:
Posyp smalec drobno posiekanymi ziołami, które również należy dobrze wcierać w smalec. Następnie rozłóż wstępnie przygotowane mięso mielone cienką warstwą na smalcu.
Krok 5:
Połóż marchewki pokrojone w cienkie kostki na wierzchu mięsa mielonego. Lekko dociśnij do mięsa mielonego.
Krok 6:
Następnie połącz dwa kawałki tłuszczu, aby całe nadzienie znalazło się w środku, a skóra na zewnątrz.
Krok 7:
Otrzymana "kanapka" jest bardzo dobra, ciasno i ciasno przewinięta mocną nicią ze wszystkich stron kilka razy.
Krok 8:
Włóż taki smalec do torby do pieczenia i bardzo dobrze zawiń. Również, ale już w torbie, smalec jest bardzo ciasny i ciasny, aby podczas gotowania woda nie dostała się do torby. Pozostaw smalec do marynowania przez godzinę. Następnie włóż smalec do garnka z wodą i gotuj od momentu wrzenia przez dwie godziny, od czasu do czasu obracając go kilka razy, ponieważ smalec nie tonie i gotuje się po obu stronach i gotuje równomiernie.
Krok 9:
Po dwóch godzinach gotowania wyjmij smalec z patelni, połóż go na talerzu i uciskaj. Teraz umieść smalec w chłodnym miejscu na noc. Po wyjęciu tłuszczu z torby odetnij wszystkie nici i cienko pokrój. Możesz podać do stołu z musztardą francuską. Piękne i smaczne wakacje dla Ciebie!
taki smalec lepiej gotować wieczorem, a rano jest gotowy-możesz go pokroić i podać na świąteczny stół!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g