ryż szalotkowy z cheddarem i kwaśną śmietaną w piekarniku

Przygotuj pikantne danie! Jest pyszny i oryginalny! Ryż szalotkowy z cheddarem i kwaśną śmietaną w piekarniku to wspaniałe danie o pikantnym pikantnym smaku i delikatnym serowym smaku, które będzie wspaniałym dodatkiem do grillowanego mięsa, pieczonego kurczaka lub gotowanej ryby. Może taki ryż być niezależnym daniem. Zieloną paprykę chilijską można kupić w supermarkecie w specjalnych działach lub zastąpić bardziej popularnym odpowiednikiem - czerwonym chili.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 45 % 13 g
175 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Dokładnie umyj płatki ryżowe pod bieżącą wodą kilka razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Oddzielnie zagotuj czystą wodę. Następnie włóż umyty ryż do średniej wielkości rondla i zalej gorącą wodą. Lepiej nie gotować kruchego ryżu w zimnej wodzie - w ten sposób podczas gotowania wchłania nadmiar płynu i może się zagotować. Sól wodę w rondlu według własnych upodobań i gotuj ryż na umiarkowanym ogniu, aż będzie ugotowany. Jednocześnie podczas gotowania płatków lepiej nie podnosić pokrywki garnka, aby para nie była uwalniana i nie mieszać owsianki. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmij patelnię z ognia i ostudź owsiankę do temperatury pokojowej.

3. Do tego dania potrzebujesz Zielonego chili w puszkach. Można go kupić w supermarkecie lub w wyspecjalizowanych działach sklepu. W przypadku, gdy nie można znaleźć zielonej papryki, można ją zastąpić bardziej powszechnym czerwonym chili. W porównaniu z Zielonym odpowiednikiem jest nieco ostrzejszy, więc musisz nieco dostosować ilość ostrego chili w dół. Wlej nadmiar płynu ze słoika i pokrój pieprz w kostkę.

4. Szalotki obrać, umyć i drobno posiekać.

5. Ser cheddar (można zastąpić twardym serem, takim jak Edam lub Holenderski) na grubej tarce.

6. W dużym pojemniku wymieszaj ugotowany biały ryż, posiekane chili w puszkach, szalotkę i ser cheddar. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

7. Całą powstałą mieszaninę ryżu włożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut, aż ser na brzegach formy zrumieni się do zrumienienia.

8. Wyjmij formę z ryżem z piekarnika, pozwól potrawie trochę ostygnąć i możesz podać ją na stole!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy