skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Dokładnie umyj płatki ryżowe pod bieżącą wodą kilka razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Oddzielnie zagotuj czystą wodę. Następnie włóż umyty ryż do średniej wielkości rondla i zalej gorącą wodą. Lepiej nie gotować kruchego ryżu w zimnej wodzie - w ten sposób podczas gotowania wchłania nadmiar płynu i może się zagotować. Sól wodę w rondlu według własnych upodobań i gotuj ryż na umiarkowanym ogniu, aż będzie ugotowany. Jednocześnie podczas gotowania płatków lepiej nie podnosić pokrywki garnka, aby para nie była uwalniana i nie mieszać owsianki. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmij patelnię z ognia i ostudź owsiankę do temperatury pokojowej.
3. Do tego dania potrzebujesz Zielonego chili w puszkach. Można go kupić w supermarkecie lub w wyspecjalizowanych działach sklepu. W przypadku, gdy nie można znaleźć zielonej papryki, można ją zastąpić bardziej powszechnym czerwonym chili. W porównaniu z Zielonym odpowiednikiem jest nieco ostrzejszy, więc musisz nieco dostosować ilość ostrego chili w dół. Wlej nadmiar płynu ze słoika i pokrój pieprz w kostkę.
4. Szalotki obrać, umyć i drobno posiekać.
5. Ser cheddar (można zastąpić twardym serem, takim jak Edam lub Holenderski) na grubej tarce.
6. W dużym pojemniku wymieszaj ugotowany biały ryż, posiekane chili w puszkach, szalotkę i ser cheddar. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
7. Całą powstałą mieszaninę ryżu włożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut, aż ser na brzegach formy zrumieni się do zrumienienia.
8. Wyjmij formę z ryżem z piekarnika, pozwól potrawie trochę ostygnąć i możesz podać ją na stole!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g