pierogi z puree ziemniaczanym i smażoną cebulą bez modelowania

pyszne, aromatyczne superszybkie i super leniwe pierogi! Pierogi z puree ziemniaczanym i smażoną cebulą bez formowania to świetny sposób na dodanie resztek puree z obiadu i przygotowanie pysznej i satysfakcjonującej kolacji dla całej rodziny w ciągu kilku minut. Jeśli nie ma tłuczonych ziemniaków, warto je ugotować, aby ugotować to pyszne danie, w przeciwieństwie do zwykłych pierogów w leniwych smak ciasta nie przeważa nad smakiem nadzienia, okazują się lekkie i delikatne w smaku. Pierogi ziemniaczane bardzo dobrze komponują się ze smażoną cebulą na maśle i kwaśną śmietaną, są bardzo aromatyczne i smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 76 % 22 g
122 kcal
IG: 59 / 0 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli są gotowe tłuczone ziemniaki, proces gotowania pierogów ziemniaczanych jest uproszczony. Jeśli nie, przygotuj tłuczone ziemniaki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki (aby puree gotowało się szybciej), gotujemy w osolonej wodzie. Spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz ziemniaki i puree, pozwól im trochę ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko w tłuczone ziemniaki, dodaj masło, dokładnie wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do puree, zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tworzy lepkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powierzchnię, na której gotujemy, obficie posypujemy mąką, rozprowadzamy część ciasta ziemniaczanego (lepiej zrobić to łyżką, aby ciasto nie przykleiło się do rąk), zanurzamy ręce w mące i zaczynamy zwijać opaskę z ciasta. Pokrój go na małe kawałki, uformuj pierogi o dowolnym kształcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kształt nie wpływa na smak, najważniejsze jest, aby pierogi miały ten sam rozmiar, jest to ważne dla czasu gotowania. Zanurz je w mące, aby się nie sklejały, nie przyklejały się do talerza. Nie musisz się bać mąki, nadmiar zmyje się podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W rondlu zagotuj osoloną wodę i zanurz pierogi w wodzie w częściach. Gdy są w wodzie, delikatnie wymieszaj je szpatułką, aby podnieść je z dna. Gdy wszystkie pierogi wzrosną, a woda się zagotuje, gotuj je przez 2-3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle na złoty kolor. Pierogi wkładamy na patelnię ze smażoną cebulą i smażymy, ciągle mieszając przez 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe. W razie potrzeby i smaku podawaj pierogi ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy