skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Jeśli są gotowe tłuczone ziemniaki, proces gotowania pierogów ziemniaczanych jest uproszczony. Jeśli nie, przygotuj tłuczone ziemniaki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki (aby puree gotowało się szybciej), gotujemy w osolonej wodzie. Spuść wodę.
Krok 3:
Sól, pieprz ziemniaki i puree, pozwól im trochę ostygnąć.
Krok 4:
Wbij jajko w tłuczone ziemniaki, dodaj masło, dokładnie wymieszaj masę.
Krok 5:
Dodaj mąkę do puree, zagniataj ciasto.
Krok 6:
Tworzy lepkie ciasto.
Krok 7:
Powierzchnię, na której gotujemy, obficie posypujemy mąką, rozprowadzamy część ciasta ziemniaczanego (lepiej zrobić to łyżką, aby ciasto nie przykleiło się do rąk), zanurzamy ręce w mące i zaczynamy zwijać opaskę z ciasta. Pokrój go na małe kawałki, uformuj pierogi o dowolnym kształcie.
Krok 8:
Kształt nie wpływa na smak, najważniejsze jest, aby pierogi miały ten sam rozmiar, jest to ważne dla czasu gotowania. Zanurz je w mące, aby się nie sklejały, nie przyklejały się do talerza. Nie musisz się bać mąki, nadmiar zmyje się podczas gotowania.
Krok 9:
W rondlu zagotuj osoloną wodę i zanurz pierogi w wodzie w częściach. Gdy są w wodzie, delikatnie wymieszaj je szpatułką, aby podnieść je z dna. Gdy wszystkie pierogi wzrosną, a woda się zagotuje, gotuj je przez 2-3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.
Krok 10:
Drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle na złoty kolor. Pierogi wkładamy na patelnię ze smażoną cebulą i smażymy, ciągle mieszając przez 5 minut.
Krok 11:
Gotowe. W razie potrzeby i smaku podawaj pierogi ze śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g