skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Do gotowania można użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka, a nawet mieszanego. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, użyj mleka krowiego o dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast ziół prowansalskich możesz użyć swoich ulubionych przypraw.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek, spłucz pod wodą. Cebulę pokroić w średnią kostkę, czosnek drobno posiekać ostrym nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny i na średnim ogniu najpierw lekko podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, aż pojawi się zapach czosnku.
Krok 3:
Na patelnię do smażenia cebuli i czosnku dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż, aż sok mięsny całkowicie odparuje. Następnie posolić, dodać przyprawy i smażyć przez kolejne 5 minut, aby mięso mielone było lekko smażone. Podczas gotowania stale mieszaj i ugniataj mięso mielone drewnianą szpatułką, aby nie tworzyły się grudki mięsa.
Krok 4:
Weź cannelonni i napełnij każdą tubkę makaronu bardzo ciasno nadzieniem mięsnym. Weź mały prostokątny kształt, w którym upieczesz cannelloni i posmaruj go odrobiną oleju roślinnego. Włóż nadziewane rurki makaronowe do formy.
Krok 5:
Przygotuj sos pomidorowy na bazie sosu beszamelowego. W małej kadzi najpierw roztop masło, a następnie usmaż w nim mąkę przesianą przez sito, mieszając produkty szybkimi ruchami. Następnie w cienkim strumieniu zacznij wlewać mleko i nadal ugniatając trzepaczką, gotuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Kilka minut przed końcem gotowania sosu dodaj koncentrat pomidorowy i sól, wymieszaj i podeprzyj sos na kuchence przez kolejne dwie minuty.
Krok 6:
Formę z nadziewanymi cannelloniami zalać sosem pomidorowym, przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut.
Krok 7:
Po określonym czasie wyjmij formę, usuń folię, posyp cannelloni startym parmezanem i włóż formę z powrotem do piekarnika. Kontynuuj pieczenie cannelloni przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Ułóż gotowe cannelloni na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Cannelloni - 350 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g