cannelloni z mieloną wieprzowiną z parmezanem

proste, pyszne, pięknie wygląda na talerzu! Cannelloni z mieloną wieprzowiną w sosie pomidorowym jest nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo łatwe do przygotowania danie. Urozmaici Twój codzienny posiłek, ale nie będzie wymagał bardzo wyjątkowych i prostych produktów.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 22 % 8 g
231 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Do gotowania można użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka, a nawet mieszanego. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, użyj mleka krowiego o dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast ziół prowansalskich możesz użyć swoich ulubionych przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek, spłucz pod wodą. Cebulę pokroić w średnią kostkę, czosnek drobno posiekać ostrym nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny i na średnim ogniu najpierw lekko podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, aż pojawi się zapach czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię do smażenia cebuli i czosnku dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż, aż sok mięsny całkowicie odparuje. Następnie posolić, dodać przyprawy i smażyć przez kolejne 5 minut, aby mięso mielone było lekko smażone. Podczas gotowania stale mieszaj i ugniataj mięso mielone drewnianą szpatułką, aby nie tworzyły się grudki mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź cannelonni i napełnij każdą tubkę makaronu bardzo ciasno nadzieniem mięsnym. Weź mały prostokątny kształt, w którym upieczesz cannelloni i posmaruj go odrobiną oleju roślinnego. Włóż nadziewane rurki makaronowe do formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos pomidorowy na bazie sosu beszamelowego. W małej kadzi najpierw roztop masło, a następnie usmaż w nim mąkę przesianą przez sito, mieszając produkty szybkimi ruchami. Następnie w cienkim strumieniu zacznij wlewać mleko i nadal ugniatając trzepaczką, gotuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Kilka minut przed końcem gotowania sosu dodaj koncentrat pomidorowy i sól, wymieszaj i podeprzyj sos na kuchence przez kolejne dwie minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę z nadziewanymi cannelloniami zalać sosem pomidorowym, przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie wyjmij formę, usuń folię, posyp cannelloni startym parmezanem i włóż formę z powrotem do piekarnika. Kontynuuj pieczenie cannelloni przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe cannelloni na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy