kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i ziemniakami

kapuśniak urozmaica menu, zupa jest lekka, ale bardzo smaczna!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

kiedy byłem nastolatkiem, moja mama nauczyła mnie robić kapuśniak z kiszonej kapusty. Powiedziała wtedy, że jeśli dziewczyna umie gotować to jedzenie, jej mąż nigdy nie będzie głodny. Jak miała rację! Często gotuję to pierwsze danie dla mojego męża w dni powszednie, jest zadowolony, a dla mnie ten przepis kulinarny jest prosty. tak więc szczegółowo, jak przygotować to danie. Na początek gotujemy bulion mięsny z dowolnego mięsa lub kości (jak wolisz). Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Obierz również cebulę, drobno posiekaj i smaż na patelni na gorącym oleju roślinnym wraz z ziemniakami. Następnie wlej bulion mięsny. Pokrój paprykę, w tym celu pokrój każdą paprykę na pół, obierz, umyj, pokrój w kostkę i razem z pomidorami bez skórki połącz je z ziemniakami. Teraz doprawiamy całą masę papryką, solą, pieprzem. Następnie przepuszczamy czosnek przez prasę bezpośrednio do zupy i gotujemy przez około 10 minut. Teraz bierzemy kapustę o średniej zawartości kwasu, lekko ją siekamy, wkładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy