zupa rybna ze świeżych karpi z warzywami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
przygotuj karpie, oczyść, umyj, odetnij głowy,pokrój rybę na porcje. Usuń skrzela z głów i dobrze spłucz głowy.
obierz marchewki i ziemniaki, pokrój na kawałki. Umieść garnek z wodą na kuchence, włóż warzywa, zagotuj, Posol. Dodaj kawałki karpia wraz z głowami. Ryba gotuje się bardzo szybko, dosłownie w 5-7 minut. Dodaj zieloną cebulę (jeśli nie ma zielonej, dodaj cebulę, ale kilka minut przed złożeniem ryby).
pod koniec gotowania dopraw ucho przyprawami, liściem laurowym. Możesz dodać świeże zioła. Wyłącz piec, pozwól uchu parzyć przez 20 minut, wyjmij głowy i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g