puree z zupy dyniowej

delikatna zupa dla najbardziej ukochanych! Prosty przepis na pyszne! Szczerze przyznaję, że rzadko gotuję jedzenie z dyni, ponieważ tak naprawdę go nie lubię i nie wiem, co można ugotować. Ale ostatnio natknąłem się na przepis na zupę dyniową-puree z boczkiem, próbowałem - i bardzo mi się podobało! Zupa okazała się bardzo delikatna i smaczna, a dynia doskonale komponuje się z mięsem.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
49 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

 na początku podsmażałam na oliwie z oliwek bezpośrednio w rondelku cebulę pokrojoną w kostkę. Tam też usmażyła pokrojony boczek. Następnie obrałem dynię ze skórki i nasion i, podobnie jak marchewki, pokroiłem w małe kostki. Dodałem dynię, marchewkę i bulion do garnka i gotowałem przez około 20 minut. Następnie wlałem bulion do blendera i zmieliłem gotowaną dynię na puree. Przed podaniem musisz posolić, pieprzyć, włożyć śmietanę i udekorować natką pietruszki. Nawiasem mówiąc, możesz zostawić część boczku, usmażyć go osobno, a następnie udekorować nim puree z zupy dyniowej na wierzchu podczas serwowania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy