skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na tę zupę należy do kategorii domowych potraw. Bardzo smaczne i aromatyczne jedzenie. Jeśli pościsz lub jesteś wegetarianinem, ugotuj zupę w wodzie, od tego smak się nie zmieni. Aby przygotować zupę pomidorową z dynią, bierzemy 700 gramów nieobranej dyni. Następnie obierz warzywo i pokrój w kostkę. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek smażyć kostki dyni przez 10 minut. Następnie dodaj posiekane ząbki czosnku, liście rozmarynu, przecier pomidorowy lub drobno posiekane świeże pomidory bez skórki. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Pod koniec gotowania ugniatamy dynię tłuczkiem, aby pozostały bardzo małe kawałki. W garnku z wrzącą wodą lub bulionem rozprowadź zawartość patelni, posyp solą i czarnym pieprzem i zagotuj. Wlej zupę do talerzy, dekorując ziołami. Zupa pomidorowa z dynią jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g