kapuśniak ze świeżej kapusty z mięsem wołowym

pyszny zapach tych kapuśniaków wypełni kuchnię przytulnością! Bardzo dobry przepis kulinarny kuchni rosyjskiej, który lubię najbardziej. Kapuśniak to bardzo lekka, pyszna zupa, która szybko się gotuje. Można go gotować zarówno z mięsem, jak i bez mięsa. Wtedy kapuśniak na ogół okaże się chudy. Idealne jedzenie na post i dietę.
LET@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 38 % 5 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

włóż wołowinę do dużego rondla, napełnij wodą i gotuj. W procesie gotowania sól. Podczas gotowania mięsa kroimy warzywa: siekamy kapustę, marchewkę przepuszczamy przez tarkę, drobno siekamy cebulę (cebulę można pokroić w półpierścienie). Jeśli zdecydujesz się wypróbować świeżą kapuśniak z kalafiorem, kroimy również kwiatostany kalafiora. Uważa się, że w klasycznej rosyjskiej kapuśniaku nie trzeba wkładać smażonych warzyw. Wszystkie warzywa powinny być tylko gotowane. Często gotuję kapuśniak bez mięsa. W takim przypadku wlej trzy lub cztery łyżki oleju roślinnego do rondla na 10 minut przed końcem gotowania. Ale pomidory można lekko podgrzać na patelni. Aby to zrobić, należy je obrać i pokroić na kawałki.
gdy mięso jest ugotowane, można je wyjąć i pokroić na porcje. Po odłożeniu. Teraz dodaj kapustę do garnka, a następnie marchewkę i kalafior. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę. Po pięciu minutach włóż pomidory. Wlej czarny mielony pieprz. Pozwól mu się zagotować i wyłącz gaz.
dodaj posiekane świeże zioła do kapuśniaka. Podawaj kapuśniak ze świeżej kapusty z mięsem wołowym ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy