skład / składniki
gotowanie krok po kroku
włóż wołowinę do dużego rondla, napełnij wodą i gotuj. W procesie gotowania sól. Podczas gotowania mięsa kroimy warzywa: siekamy kapustę, marchewkę przepuszczamy przez tarkę, drobno siekamy cebulę (cebulę można pokroić w półpierścienie). Jeśli zdecydujesz się wypróbować świeżą kapuśniak z kalafiorem, kroimy również kwiatostany kalafiora. Uważa się, że w klasycznej rosyjskiej kapuśniaku nie trzeba wkładać smażonych warzyw. Wszystkie warzywa powinny być tylko gotowane. Często gotuję kapuśniak bez mięsa. W takim przypadku wlej trzy lub cztery łyżki oleju roślinnego do rondla na 10 minut przed końcem gotowania. Ale pomidory można lekko podgrzać na patelni. Aby to zrobić, należy je obrać i pokroić na kawałki.
gdy mięso jest ugotowane, można je wyjąć i pokroić na porcje. Po odłożeniu. Teraz dodaj kapustę do garnka, a następnie marchewkę i kalafior. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę. Po pięciu minutach włóż pomidory. Wlej czarny mielony pieprz. Pozwól mu się zagotować i wyłącz gaz.
dodaj posiekane świeże zioła do kapuśniaka. Podawaj kapuśniak ze świeżej kapusty z mięsem wołowym ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g