napój z cykorii
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Suszony korzeń cykorii należy zmiażdżyć,
Krok 2:
Zalej wrzącą wodą w garnku i moczyć przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Możesz również wziąć gotową posiekaną cykorię, ale nadal aromat świeżo zmielonego korzenia jest znacznie bardziej wyraźny i atrakcyjny. Następnie bulion należy wyjąć z pieca i odstawić na kolejne 5 minut.
Krok 4:
Powstały napój należy przecedzić przez drobny sitko lub warstwę gazy-i gotowe!
Krok 5:
Można wlać do kubków i podawać.
w celach leczniczych lub profilaktycznych wywar z cykorii pije się trzy razy dziennie po jednej trzeciej szklanki. Dobrze jest również dodać miód do napoju z cykorii. Jesteśmy pewni, że ten przepis kulinarny wejdzie w życie wielu gospodyń domowych, ponieważ napój okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cykoria - 21 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g