napój z cykorii

cykoria to świetny zamiennik kawy, szczególnie dla tych, którzy dbają o zdrowie! Wielu miłośników kawy nie zdaje sobie sprawy z jej szkodliwego wpływu na organizm. Jego częste stosowanie jest znacznie bardziej niebezpieczne niż obfite jedzenie. Jest już tak mocno osadzony w naszym codziennym życiu, że nikt nie pamięta środków ostrożności związanych z jego używaniem. Ale natura dała nam roślinę, której wywar smakuje bardzo podobnie do popularnego napoju, a jego właściwości są pod wieloma względami lepsze — cykoria! Napój z cykorii jest bardzo łatwy do przygotowania.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Suszony korzeń cykorii należy zmiażdżyć,

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej wrzącą wodą w garnku i moczyć przez 15 minut na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz również wziąć gotową posiekaną cykorię, ale nadal aromat świeżo zmielonego korzenia jest znacznie bardziej wyraźny i atrakcyjny. Następnie bulion należy wyjąć z pieca i odstawić na kolejne 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstały napój należy przecedzić przez drobny sitko lub warstwę gazy-i gotowe!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Można wlać do kubków i podawać.

w celach leczniczych lub profilaktycznych wywar z cykorii pije się trzy razy dziennie po jednej trzeciej szklanki. Dobrze jest również dodać miód do napoju z cykorii. Jesteśmy pewni, że ten przepis kulinarny wejdzie w życie wielu gospodyń domowych, ponieważ napój okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy