Likier na spirytusie cytryny mięta

aromatyczny napój, doskonale wykonany w domu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 15 min

Uwielbiam święta, wszystkie te uczty, mnóstwo jedzenia i wina. Nie myśl, nie jestem ukrytym alkoholikiem, po prostu uwielbiam mieć wszystko na stole. Najczęściej wszystko, co ugotowałam, zjadłam. Ale jeśli chodzi o picie, tutaj jest gorzej. To prawda, że ostatnio natknąłem się na jeden przepis kulinarny, wydaje się prosty, spróbuję.
najpierw przygotuj skórkę: na najmniejszej tarce trzy skórki cytryny lub pomarańczy, wymieszaj z miętą i alkoholem. Co więcej, alkohol należy najpierw rozcieńczyć wodą, tylko uważaj, gdy alkohol jest rozcieńczany, uwalnia się z niego tyle energii, że wszystko staje się gorące. Zostawiamy naszą mieszankę na kilka dni. Przygotuj syrop z całego cukru i szklanki wody-zagotuj wodę, dodaj cukier i zagotuj.
wlej ten syrop do likieru miętowego. Teraz czekamy jeszcze kilka dni. Przecedzać. Gotowy do spożycia. To prawda, że nie jest do końca jasne, dlaczego tak się dzieje, jest tu mało mięty, a zapach jest silny, taka rozbieżność. I kolor mnie myli, chciałbym coś bardziej Zielonego, bardziej nasyconego. No cóż, jeśli to nie zadziała, Kupię barwnik spożywczy i pomaluję, jak mi się podoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy