pyszny domowy twaróg z mleka i śmietany
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw zagotuj mleko, a następnie szybko schłodź do około 40 stopni. Wlej śmietanę (lub to, co wybrałeś na zakwas) do mleka, mieszaj i aż mleko osiągnie stan zsiadłego mleka, pozostaw do zakwaszenia.
powoli podgrzewaj to mleko, aż serwatka zacznie się uwalniać. Włóż gazę do durszlaka, złóż twaróg, a następnie zawiąż gazę i zawieś. Jest to konieczne, aby cała ciecz spłynęła. Po 5-6 godzinach pyszny domowy twaróg będzie gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g