Kawa po wiedeńsku (espresso)
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
w ekspresie do kawy przygotowujemy kawę espresso (na naszej stronie można znaleźć przepis kulinarny na to, jak zaparzyć espresso bez ekspresu do kawy). Osobno wlej śmietanę do blendera, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij na gęstą pianę. Wlej do połowy szeroki niski kubek kawy. A na wierzchu delikatnie rozprowadź śmietanę łyżką. Robimy to tak, aby śmietanka nie mieszała się z kawą. Kończymy obraz startą czekoladą posypaną śmietaną. Taką kawę należy wypić natychmiast po ugotowaniu, ponieważ śmietanka bardzo szybko się topi, a czekolada ma zwyczaj topienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g

