sos mleczny do potraw warzywnych

bardzo delikatny sos wzbogaci smak zwykłych potraw warzywnych! Aby poprawić smak jedzenia, podkreślić odcienie smaku, przygotowywane są różne sosy. Sosy są białe i czerwone, a podstawą każdego sosu jest użycie mąki. W zależności od produktu, dla którego przygotowywany jest sos, dodaje się buliony: do ryb-bulion rybny, sosy mięsne-na bulionie mięsnym. Obecność tłuszczu jest obowiązkowa. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać pikle, przecier pomidorowy, przyprawy i pachnące zioła. Chcę przedstawić Wam przepis na sos mleczny. Ten rodzaj sosu jest używany do serwowania dietetycznych potraw warzywnych. Na przykład kotlety z kapusty, marchwi itp.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 39 % 7 g
118 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

do przygotowania sosu mlecznego potrzebujemy patelni, patelni, szklanki i łyżki stołowej. Odmierz mąkę i masło. Umieść masło na patelni, podgrzej i wymieszaj z mąką. Smażyć przez kilka minut. 
wlej mleko do rondla i podgrzej. Nie musisz gotować mleka. Rozcieńczyć mąkę na patelni gorącym mlekiem, dodając w małych porcjach. Cały czas mieszamy masę, aby nie powstały grudki. Sos gotuje się przez 10 minut, sól do smaku, można dodać ziele angielskie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy