sos mleczny do potraw warzywnych
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
do przygotowania sosu mlecznego potrzebujemy patelni, patelni, szklanki i łyżki stołowej. Odmierz mąkę i masło. Umieść masło na patelni, podgrzej i wymieszaj z mąką. Smażyć przez kilka minut.
wlej mleko do rondla i podgrzej. Nie musisz gotować mleka. Rozcieńczyć mąkę na patelni gorącym mlekiem, dodając w małych porcjach. Cały czas mieszamy masę, aby nie powstały grudki. Sos gotuje się przez 10 minut, sól do smaku, można dodać ziele angielskie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g