skład / składniki
gotowanie krok po kroku
od dzieciństwa kocham toffi. Zawsze zastanawiałem się, jak zrobić ten słodki posiłek w domu. Mniej więcej tydzień temu znalazłem odpowiedni dla mnie przepis kulinarny i ugotowałem je. Teraz opowiem ci o sposobie ich przygotowania. Zaczynamy więc od włożenia masła, cukru pudru, świeżego miodu do małego rondla, a następnie wlania lekko ciepłego mleka. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki i zagotuj. Gdy nasza masa się zagotuje, zmniejszamy ogień do bardzo niskiego i gotujemy naszą mieszaninę przez około 20-25 minut, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Kiedy nasza masa nabierze karmelowego koloru, powie to, że nasza domowa toffi jest gotowa. Teraz bierzemy Formy do lodu, smarujemy je olejem roślinnym i wlewamy naszą masę do każdej komórki. Następnie wyjmujemy Formy do zamrażarki. Po 4-6 godzinach wyjmujemy toffi, pozwalamy im się trochę rozmrozić, a następnie podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g