skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dla niej potrzebujemy małych słodkich pomidorów zwanych "wiśniami". To one wyglądają tutaj najlepiej-zwykłe pomidory są za duże i nie pasują do nas.
każdy pomidor jest dobrze umyty, a następnie pokrojony w kółka. Natychmiast połóż na małym białym naczyniu(talerz też działa). Pamiętaj, że każdy kęs tej pysznej przekąski powinien leżeć oddzielnie od drugiego. Mam na myśli blisko, ale w żadnym wypadku nie na górze. Wyciśnij majonez oliwkowy na okrąg pomidora. Na majonezie kładziemy mięsistą zieloną oliwkę bez pestek. Wokół oliwki pięknie układamy ogon krewetki. Posyp wszystko obficie świeżo zmielonym ziele angielskie. Jeśli krewetki nie są gotowane, ale smażone, ta przekąska radykalnie zmienia smak. Jeśli chcesz, każdą wieżyczkę pomidorów, krewetek i oliwek można przebić szpikulcem – jedzenie będzie dużo wygodniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g