kalmary z ryżem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Rozmrażamy tusze kałamarnic, dokładnie spłukujemy i gotujemy w słonej wodzie. Długie gotowanie nie jest wymagane, tylko 3-4 minuty po zagotowaniu wody.
Krok 3:
Schłodzić kalmary bez wyjmowania z wody, pokroić w cienkie paski, jak domowy makaron.
Krok 4:
Obieramy słodką grubościenną paprykę, myjemy, kroimy w paski, aby pasowały do kalmarów. Koperek i pióra cebuli są myte pod bieżącą wodą, posiekane.
Krok 5:
Wymieszaj ugotowany ryż, słomkę kalmarów, paprykę w filiżance. Posolić potrawę do smaku, pieprz ziele angielskie czarny pieprz.
Krok 6:
Dopraw wszystko naszym ulubionym majonezem i możesz jeść.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g