kalmary z ryżem

bardzo smaczne drugie danie dla miłośników owoców morza! Morza i oceany regularnie uzupełniają naszą dietę owocami morza. Używając kałamarnic w żywności, otrzymujemy białko niezbędne dla organizmu oraz przydatne minerały i pierwiastki śladowe. Są to nie tylko zdrowe, ale także po prostu pyszne dania. Kalmary gotuje się z różnymi produktami: warzywami, ryżem. Są nadziewane, gotowane i smażone, używane jako mięso mielone do kotletów i zapiekanek, robią nadzienie do naleśników. Ostatnio gotowałem kalmary z ryżem według przepisu, bardzo mi się podobało. Proste i smaczne.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 56 % 29 g
279 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrażamy tusze kałamarnic, dokładnie spłukujemy i gotujemy w słonej wodzie. Długie gotowanie nie jest wymagane, tylko 3-4 minuty po zagotowaniu wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić kalmary bez wyjmowania z wody, pokroić w cienkie paski, jak domowy makaron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obieramy słodką grubościenną paprykę, myjemy, kroimy w paski, aby pasowały do kalmarów. Koperek i pióra cebuli są myte pod bieżącą wodą, posiekane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ugotowany ryż, słomkę kalmarów, paprykę w filiżance. Posolić potrawę do smaku, pieprz ziele angielskie czarny pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw wszystko naszym ulubionym majonezem i możesz jeść.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy