dżem z pigwy

pyszne, proste i bardzo delikatne! Słodycze pokochają od pierwszej łyżki!
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 21 g
85 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
a potem wszystko jest proste. Pigwę (dojrzałą, piękną) obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki. Włóż do głębokiego naczynia i napełnij wodą.
gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż owoce zmiękną. Następnie przetrzyj pigwę przez sito. Teraz musisz określić, ile potrzebujemy syropu. Aby to zrobić, zważ powstałą zużytą masę. I przygotowujemy syrop w ilości 1 łyżki. woda i 1 łyżka. cukier na 1 kg masy. Możesz użyć wody, w której gotowano pigwę.
wlej naszą masę syropem i dodaj ½ łyżeczki kwasu cytrynowego. Teraz musisz gotować mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, starając się, aby dżem się nie przypalił.
następnie układamy w słoikach w ciepłej formie. Schłodzić do temperatury pokojowej, przykryć pergaminem lub celofanem. Najlepiej przechowywać dżem w zimnym miejscu, takim jak piwnica lub lodówka.
uczta jest gotowa! Z takim słodkim jedzeniem możesz jeść zwykły bochenek i wydaje się, że jesz niesamowite i niesamowite danie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy