dżem z pigwy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
a potem wszystko jest proste. Pigwę (dojrzałą, piękną) obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki. Włóż do głębokiego naczynia i napełnij wodą.
gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż owoce zmiękną. Następnie przetrzyj pigwę przez sito. Teraz musisz określić, ile potrzebujemy syropu. Aby to zrobić, zważ powstałą zużytą masę. I przygotowujemy syrop w ilości 1 łyżki. woda i 1 łyżka. cukier na 1 kg masy. Możesz użyć wody, w której gotowano pigwę.
wlej naszą masę syropem i dodaj ½ łyżeczki kwasu cytrynowego. Teraz musisz gotować mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, starając się, aby dżem się nie przypalił.
następnie układamy w słoikach w ciepłej formie. Schłodzić do temperatury pokojowej, przykryć pergaminem lub celofanem. Najlepiej przechowywać dżem w zimnym miejscu, takim jak piwnica lub lodówka.
uczta jest gotowa! Z takim słodkim jedzeniem możesz jeść zwykły bochenek i wydaje się, że jesz niesamowite i niesamowite danie!
gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż owoce zmiękną. Następnie przetrzyj pigwę przez sito. Teraz musisz określić, ile potrzebujemy syropu. Aby to zrobić, zważ powstałą zużytą masę. I przygotowujemy syrop w ilości 1 łyżki. woda i 1 łyżka. cukier na 1 kg masy. Możesz użyć wody, w której gotowano pigwę.
wlej naszą masę syropem i dodaj ½ łyżeczki kwasu cytrynowego. Teraz musisz gotować mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, starając się, aby dżem się nie przypalił.
następnie układamy w słoikach w ciepłej formie. Schłodzić do temperatury pokojowej, przykryć pergaminem lub celofanem. Najlepiej przechowywać dżem w zimnym miejscu, takim jak piwnica lub lodówka.
uczta jest gotowa! Z takim słodkim jedzeniem możesz jeść zwykły bochenek i wydaje się, że jesz niesamowite i niesamowite danie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g