krem karmelowy

dla wybrednych słodyczy warto skazać niezwykły karmel!
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 63 % 27 g
229 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
ten przepis kulinarny jest atrakcyjny ze względu na swoją prostotę i wyrafinowanie, które może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza.
aby zrobić krem karmelowy na samym początku, musisz wziąć 2/3 wymaganej ilości cukru i zmielić go jajkami i wanilią. Następnie rozcieńczyć powstałą masę zimnym mlekiem i odcedzić.
z pozostałej jednej trzeciej cukru musisz zrobić karmel. Aby to zrobić, posyp cukier na aluminiowej patelni i zalej wodą – niewiele, tylko po to, aby zwilżyć cukier. Cukier gotować na patelni, ciągle mieszając, aż stanie się jednorodną masą brązowego koloru.
gotowy karmel należy podzielić na pół. Połowę wymieszać z przygotowaną masą mleczno-jajeczną. A drugą połowę należy wlać do foremek. Następnie dodaj mieszankę mleczno-jajeczną do foremek, umieść foremki na blasze do pieczenia z wodą i piecz w piekarniku, aż będą całkowicie ugotowane. Gotowy krem karmelowy włożyć do misek. Jedzenie można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone – okazuje się równie smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy