krem karmelowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny jest atrakcyjny ze względu na swoją prostotę i wyrafinowanie, które może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza.
aby zrobić krem karmelowy na samym początku, musisz wziąć 2/3 wymaganej ilości cukru i zmielić go jajkami i wanilią. Następnie rozcieńczyć powstałą masę zimnym mlekiem i odcedzić.
z pozostałej jednej trzeciej cukru musisz zrobić karmel. Aby to zrobić, posyp cukier na aluminiowej patelni i zalej wodą – niewiele, tylko po to, aby zwilżyć cukier. Cukier gotować na patelni, ciągle mieszając, aż stanie się jednorodną masą brązowego koloru.
gotowy karmel należy podzielić na pół. Połowę wymieszać z przygotowaną masą mleczno-jajeczną. A drugą połowę należy wlać do foremek. Następnie dodaj mieszankę mleczno-jajeczną do foremek, umieść foremki na blasze do pieczenia z wodą i piecz w piekarniku, aż będą całkowicie ugotowane. Gotowy krem karmelowy włożyć do misek. Jedzenie można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone – okazuje się równie smaczne.
aby zrobić krem karmelowy na samym początku, musisz wziąć 2/3 wymaganej ilości cukru i zmielić go jajkami i wanilią. Następnie rozcieńczyć powstałą masę zimnym mlekiem i odcedzić.
z pozostałej jednej trzeciej cukru musisz zrobić karmel. Aby to zrobić, posyp cukier na aluminiowej patelni i zalej wodą – niewiele, tylko po to, aby zwilżyć cukier. Cukier gotować na patelni, ciągle mieszając, aż stanie się jednorodną masą brązowego koloru.
gotowy karmel należy podzielić na pół. Połowę wymieszać z przygotowaną masą mleczno-jajeczną. A drugą połowę należy wlać do foremek. Następnie dodaj mieszankę mleczno-jajeczną do foremek, umieść foremki na blasze do pieczenia z wodą i piecz w piekarniku, aż będą całkowicie ugotowane. Gotowy krem karmelowy włożyć do misek. Jedzenie można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone – okazuje się równie smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g