Kawa Irish po irlandzku
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
gotujemy mocną naturalną czarną kawę w dowolny akceptowalny sposób. Na przykład gotujemy go w Turku (lub jezwe) po turecku lub arabsku lub ugniatamy w ekspresie do kawy. Następnie potrzebujemy pięknej szklanki na nodze lub po prostu zwykłej szklanki o gładkich ściankach, której pojemność wynosi co najmniej trzysta ml.podgrzewamy tę szklankę, a następnie wlewamy naturalną kawę – 200 ml. jeśli kawa została zaparzona w Turku, należy ją odcedzić, aby fusy pozostały w sitku.
Kawa miesza się z cukrem, a następnie wlewa irlandzką whisky. Opuść nóż do napoju i bardzo ostrożnie wlej śmietanę do szklanki. Śmietanka musi znajdować się na kawie bez mieszania się z nią. Dlatego potrzebny jest nóż. Kawa jest natychmiast podawana do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g